نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/06/05

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر کاشمر

موضوع:
کشف جرم منافی عفت حین رسیدگی به جرم دیگر توسط بازپرس و امکان صدور قرار عدم صلاحیت

پرسش:
چنانچه شکایتی تحت عنوان تهیه فیلم مستهجن و یا آدم ربایی نزد بازپرس مطرح و تحت رسیدگی باشد و بازپرس در حین رسیدگی متوجه وقوع جرم منافی عفت مرتبط با پرونده گردد؛ با توجه به اینکه جرم منافی عفت در مریی و منظر نبوده شکایتی هم مطرح نشده و به عنف یا سازمان یافته هم نبوده آیا بازپرس می تواند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت که مقدمه تعقیب می باشد به دادگاه صالح نماید؟ و آیا دادسرا یا دادگاه می تواند همسر یا والدین متهم را جهت شکایت احتمالی از وقوع جرم منافی عفت مطلع نماید؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 102 و 306 قانون آیین دادرسی کیفری تعقیب کیفری در جرایم منافی عفت در صورتی که جرم در مریی یا منظر واقع شده یا سازمان یافته باشد یا با عنف بوده و یا دارای شاکی خصوصی باشد جایز است. در این صورت دادگاه در حدود شکایت تعقیب و تحقیق را انجام می دهد؛ در فرض سوال بازپرس به تکلیف مقرر در ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری عمل نمی کند و موضوع از شمول ماده مرقوم خارج است.

نظر اتفاقی:
با توجه به ممنوعیت مطلق دادسرا در تحقیق در خصوص جرایم منافی عفت و نیز ممنوعیت دادسرا و دادگاه در تعقیب و تحقیق در خصوص جرایم منافی عفت به جز در موارد ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری دادسرا یا شعبه بازپرسی در موضوع سوال نمی تواند قرار عدم صلاحیت که مقدمه تعقیب بوده صادر نماید و با توجه به نظر شارع و مقنن بر پوشاندن چنین جرایمی موضوع را نادیده گرفته و اظهار نظری ننماید و در صورت صدور قرار عدم صلاحیت و ارسال پرونده به دادگاه دادگاه نیز حق تعقیب و تحقیق نداشته به استناد مفهوم مخالف صدر ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری به لحاظ اینکه تعقیب قانونی نبوده قرار موقوفی تعقیب صادر نماید. مجوزی هم برای اطلاع همسر یا والدین جهت طرح شکایت احتمالی نمی باشد و برخی همکاران نیز ضمن تایید نظر اکثریت همکاران در خصوص موضوع سوال در تفسیر ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری معتقدند که در جرایم منافی عفت اگر شاکی نبوده در مریی و منظر نباشد به عنف یا سازمان یافته نباشد دادسرا حق تعقیب و تحقیق نداشته و در سایر موارد حق تعقیب و تحقیق را دارد و بکار بردن عبارت "مقام قضایی" که شامل هم قاضی دادسرا بوده و هم دادگاه به جای قاضی دادگاه که در قانون قبلی آمده بود در تایید همین نظر می باشد. ماده 306 نیز ناظر به مواردی است که در صلاحیت دادگاه بوده و از صلاحیت دادسرا خارج می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 ـ به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ منظور از جرایم منافی عفت در این قانون جرایم جنسی حدی همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 99 ـ هرگاه بازپرس ضمن تحقیق جرم دیگری را کشف کند که با جرم اول مرتبط نباشد و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب باشد اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم به عمل می آورد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع می دهد و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد. تبصره ـ چنانچه جرم کشف شده از جرایمی باشد که با شکایت شاکی قابل تعقیب است مراتب در صورت امکان توسط دادستان به نحو مقتضی به اطلاع بزه دیده می رسد.

مشاهده ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM