نشست قضایی شماره 1400-8545

نشست قضایی شماره 1400-8545

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8545


کد نشست:
1400-8545

تاریخ برگزاری:
1399/08/22

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
بازرسی مامورین انتظامی در خصوص مواد مخدر و مواجهه شدن با عکس مستهجن در گوشی تلفن همراه متهم

پرسش:
در فرضی که مامورین نیروی انتظامی در پرونده مواد مخدر با اذن مقام قضایی در حال تفتیش و بازرسی گوشی تلفن همراه متهم جهت کشف محل اختفای مواد مخدر می باشند با عکس مستهجن تهیه شده از یک شخص مونث روبه رو شده و آن را صورتجلسه کرده و به اطلاع مقام قضایی می رسانند با فرض اینکه متهم عکس را با رضایت شخص مونث گرفته باشد:

نظر هیئت عالی:
اولا: صرفنظر از اینکه تشخیص موضوع و انطباق آن با قانون با مرجع رسیدگی کننده و با لحاظ شرایط خاص حاکم بر پرونده است در فرض مطروحه علاوه بر اینکه جهات قانونی تعقیب وجود ندارد فرض وقوع جرم منتفی است (مواد 64 و 102 قانون آیین دادرسی کیفری ) ثانیا: نظریه اکثریت قضات محترم در قسمت های اولا و ثانیا قسمت ب سوال مورد تایید است.

نظر اکثریت:
درمورد سوال الف: خیر مرتکب جرمی نشده اند چرا که در خصوص موضوع مطروحه تنها مقرره ی مرتبط با آن ماده 14 قانون جرایم رایانه ای (ماده742 قانون مجازات اسلامی کتاب پنجم تعزیرات بخش جرایم رایانه ای) می باشد که در قسمت اخیر متن ماده تولید و نگهداری محتویات مستهجن بوسیله سامانه های رایانه ای و مخابراتی را زمانی جرم انگاری نموده که با قصد تجارت یا افساد باشد که در مورد موضوع سوال این دو قصد وجود ندارد البته این قصد ها باید توسط مقام قضایی بررسی شوند و در صورت عدم احراز هیچ یکی از طرفین مرتکب جرمی نشده است و در مورد بزه رابطه نامشروع نیز با توجه به اینکه اولا این مورد در صلاحیت دادگاه می باشد لذا از موضوع صلاحیت ما خارج است و ثانیا طبق ماده 102 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ما مجاز به تحقیق و ورود در این خصوص نیستیم لذا بنا بر جمیع مطالب معنونه هیچ یک از طرفین مرتکب جرمی نشده اند.

نظر اقلیت:
درمورد سوال ب :

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ هرگاه متضررین از جرم متعدد باشند تعقیب جزایی با شکایت هر یک از آنان شروع می شود ولی موقوفی تعقیب رسیدگی و اجرای مجازات موکول به گذشت تمام کسانی است که شکایت کرده اند. تبصره ـ حق گذشت به وراث قانونی متضرر از جرم منتقل و در صورت گذشت همگی وراث حسب مورد تعقیب رسیدگی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

مشاهده ماده 102 قانون مجازات اسلامی

ماده 14ـ هرکس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی یا حامل های داده محتویات مستهجن را منتشر توزیع یا معامله کند یا به قصد تجارت یا افساد تولید یا ذخیره یا نگهداری کند به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (5.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. تبصره 1ـ ارتکاب اعمال فوق درخصوص محتویات مبتذل موجب محکومیت به حداقل یکی از مجازات های فوق می شود. محتویات و آثار مبتذل به آثاری اطلاق می گردد که دارای صحنه و صور قبیحه باشد. تبصره 2ـ هرگاه محتویات مستهجن به کمتر از ده نفر ارسال شود مرتکب به یک میلیون (1.000.000) ریال تا پنج میلیون (5.000.000) ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد. تبصره 3ـ چنانچه مرتکب اعمال مذکور در این ماده را حرفه خود قرار داده باشد یا به طور سازمان یافته مرتکب شود چنانچه مفسد فی الارض شناخته نشود به حداکثر هر دو مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد. تبصره 4ـ محتویات مستهجن به تصویر صوت یا متن واقعی یا غیر واقعی یا متنی اطلاق می شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.

مشاهده ماده 14 قانون جرایم رایانه ای

ماده 63 ـ تخلف از مقررات مواد (30) (34) (35) (37) (38) (39) (40) (41) (42) (49) (51) (52) (53) (55) (59) و (141) این قانون توسط ضابطان موجب محکومیت به سه ماه تا یک سال انفصال از خدمات دولتی است.

مشاهده ماده 63 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 64 ـ جهات قانونی شروع به تعقیب به شرح زیر است: الف ـ شکایت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ اعلام و اخبار ضابطان دادگستری مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن پ ـ وقوع جرم مشهود در برابر دادستان یا بازپرس ت ـ اظهار و اقرار متهم ث ـ اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر

مشاهده ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM