نشست قضایی شماره 1399-7654

نشست قضایی شماره 1399-7654

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7654


کد نشست:
1399-7654

تاریخ برگزاری:
1398/04/10

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی نوع صلاحیت رسیدگی با توجه به ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری 92

پرسش:
در خصوص موردی که متهم یک پرونده مفتوح در شعبه دادیاری و یک پرونده مفتوح در شعبه بازپرسی دارد و سبق ارجاع با شعبه دادیاری است و یا متهم توسط شعبه دادیاری بازداشت شده است و اتهام هر دو پرونده نیز در زمره اتهام هایی است که دادیار نیز صالح به رسیدگی است و از نظر درجه نیز مساوی هستند چه باید کرد؟ آیا باید پرونده بازپرسی با توجه به سبق ارجاع و بازداشت متهم به شعبه دادیاری ارسال شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
اصل بر رسیدگی در دادسرا مباشرت بازپرس در امر تحقیق است بنابراین اخذ پرونده از دادیار و ارجاع به بازپرس علیرغم موخر الارجاع بودن پرونده نزد بازپرس جایز و فاقد منع قانونی می باشد

نظر اکثریت:
نظر به صراحت ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری 92 که در خصوص حوزه های قضایی مختلف تقنین شده است استناد به آن در مورد شعب مختلف دادسرا در یک حوزه قضایی موجه نمی باشد بنابراین صرفنظر از تقدم و تاخر رتبی در ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری 92 چنانچه یک متهم دو پرونده در دو شعبه بازپرسی در یک حوزه قضایی مفتوح به رسیدگی داشته باشد ملاک رسیدگی توامان سبق ارجاع به هر یک از شعب بازپرسی است. و چنانچه در دو شعبه بازپرسی و دادیاری باشد با توجه به اطلاق ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری 92 و صرفنظر از سابقه ارجاع و درجه جرم پرونده ها جهت رسیدگی توامان به شعبه بازپرسی ارسال می گردد.

نظر اقلیت:
نظر به آنکه تنها مستند رسیدگی توامان در دادسرا وحدت ملاک ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری 92 است که در خصوص دادگاه ها تقنین شده است و مستند دیگری ندارد لذا ملاک رسیدگی توامان در دو شعبه از شعب دادسرا (اعم از بازپرسی و دادیاری) همان تقدم و تاخر رتبی است که در آن ماده قانونی اشاره شده است. بنابراین چه در حوزه های قضایی مختلف و چه در حوزه قضایی واحد (حتی در یک مجتمع قضایی) ملاک های ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری 92 می بایست اعمال گردد. که به ترتیب عبارتند از 1- مهمترین جرم 2- دستگیری متهم 3- سبق ارجاع در شروع به رسیدگی.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 339 ـ پس از ارجاع پرونده نمی توان آن را از شعبه مرجوع‏الیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد. تبصره 1 ـ رعایت مفاد این ماده در مورد شعب بازپرسی دادگاه تجدید نظر استان و شعب دیوان عالی کشور نیز الزامی است. تبصره 2 ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM