نشست قضایی شماره 1400-8565

نشست قضایی شماره 1400-8565

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8565


کد نشست:
1400-8565

تاریخ برگزاری:
1399/09/22

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر سروستان

موضوع:
امکان اعمال مجازات تخفیف یافته به کمتر از حداقل مجازات قانونی

پرسش:
در فرض تعدد و تکرار جرایم تعزیری در صورت وجود جهات تخفیف و اراده قاضی مبنی بر اعمال مقررات تخفیف با توجه به تصریح قانون کاهش مجازات حبس تعزیری به اعمال مقررات مواد 37 و 38 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 آیا می توان مجازات تخفیف یافته را کمتر از حداقل مجازات قانونی مجرم تعیین نمود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت که امکان تعیین مجازات پایین تر از حداقل قانونی کیفر تعیین شده را در مقام اجرای تخفیف جایز دانسته و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه طی اصلاحات جدید مواد 134 و 137 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قانونگذار صراحتا اعلام نموده در صورت وجود جهات تخفیف مقررات ماده 37 و 38 از قانون مذکور مجری است و فلسفه اجرای مقررات تخفیف پایین تر از حداقل قانونی کیفر تعیین نمودن مجازات می باشد هرچند با توجه به تعداد درجات تخفیف که در ماده 37 قانون معنونه تصریح شده ممکن است مجازات به کمتر از حداقل تعیین نشود لذا می بایست کیفر بدین وصف تخفیف یابد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه تعیین مجازات کمتر از حداقل قانونی فلسفه اعمال مقررات تخفیف در تعزیر است و در فرض تعدد و تکرار جرم تعزیری و وجود جهات تخفیف در فرض سوال حداقل مجازات هر جرم طبق ماده 12 قانون کاهش مجازات حبس میانگین حداقل و حداکثر مجازات قانونی خواهد بود؛ لذا در صورت اعمال مقررات تخفیف نمی توان از حداقل مجازات قانونی هر جرم پایین تر آمد بلکه اعمال تخفیف صرفا کمتر از میانگین حداقل و حداکثر مجازات هر جرم تا حداقل مجازات قانونی جرم خواهد بود و این نحوه از تخفیف با غرض قانونگذار از تشدید کیفر در فرض تکرار و تعدد جرم سازگارتر است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 137 ـ هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازات های تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.

مشاهده ماده 137 قانون مجازات اسلامی

ماده 12 ـ هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل تغییر نوع تولید ادغام در موسسه دیگر ملی شدن کارگاه فوت مالک و امثال اینها در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است موثر نمی باشد و کارفرمای جدید قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.

مشاهده ماده 12 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM