نشست قضایی شماره 1399-6751

نشست قضایی شماره 1399-6751

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6751


کد نشست:
1399-6751

تاریخ برگزاری:
1397/09/27

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
حق مطالعه توسط وکیل پرونده در مرحله رفع نقص در دادگاه

پرسش:
آیا در مرحله رفع نقص دادگاه وکیل حق مطالعه پرونده را دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
اطلاق مواد 6 و 7 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مبنی بر حق اطلاع اصحاب دعوا و وکلای آن ها از روند رسیدگی شامل فرض سوال نیز می گردد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری سمنان موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در زمانی که پرونده به دادسرا جهت رفع نقص ارسال شده است و در صورتی که مطالعه پرونده منافی با کشف حقیقت باشد مراتب را به دادگاه اعلام و منتظر اتخاذ تصمیم دادگاه می ماند و در صورتی که مطالعه یا اخذ رونوشت از پرونده در کشف حقیقت تاثیری نداشته باشد مطالعه آن بلامانع است و ضرورتی به اظهارنظر دادگاه ندارد و طبق ماده 100 و تبصره آن و ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری نمی توان به بهانه اینکه پرونده از دادگاه واصل شده است از مطالعه آن جلوگیری نمود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه پرونده در مرحله رفع نقص بوده و اختیار دادسرا صرفا محصور و مقید در رفع نواقص اعلام شده است و لاغیر فلذا دادسرا فقط می تواند به مواردی ترتیب اثر دهد که در رفع نقص دادگاه اشاره شده است و خارج از آن اختیار ندارد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 100 ـ شاکی می تواند در هنگام تحقیقات شهود خود را معرفی و ادله‏اش را اظهار کند و در تحقیقات حضور یابد صورتمجلس تحقیقات مقدماتی یا سایر اوراق پرونده را که با ضرورت کشف حقیقت منافات ندارد مطالعه کند و یا به هزینه خود از آنها تصویر یا رونوشت بگیرد. تبصره 1 ـ در صورت درخواست شاکی چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق پرونده را منافی با ضرورت کشف حقیقت بداند با ذکر دلیل قرار رد درخواست را صادر می کند. این قرار حضوری به شاکی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و اتخاذ تصمیم کند. تصمیم دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ ارائه اسناد و مدارک طبقه بندی شده و اسناد حاوی مطالب مربوط به تحقیقات جرایم منافی عفت و جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی به شاکی ممنوع است. تبصره 3 ـ شاکی باید از انتشار مطالب و مدارکی که انتشار آنها به موجب شرع یا قانون ممنوع است امتناع کند مگر در مقام احقاق حق خود در مراجع صالح

مشاهده ماده 100 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 191 ـ چنانچه بازپرس مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا موضوع از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل قرار عدم دسترسی به آنها را صادر می کند. این قرار حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ می شود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوق العاده به اعتراض رسیدگی و تصمیم گیری کند.

مشاهده ماده 191 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 6 ـ متهم بزه دیده شاهد و سایر افراد ذیربط باید از حقوق خود در فرآیند دادرسی آگاه شوند و سازوکارهای رعایت و تضمین این حقوق فراهم شود.

مشاهده ماده 6 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 7 ـ در تمام مراحل دادرسی کیفری رعایت حقوق شهروندی مقرر در «قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 15/2/1383» از سوی تمام مقامات قضایی ضابطان دادگستری و سایر اشخاصی که در فرآیند دادرسی مداخله دارند الزامی است. متخلفان علاوه بر جبران خسارات وارده به مجازات مقرر در ماده (570) قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مصوب 2/3/1375 محکوم می شوند مگر آنکه در سایر قوانین مجازات شدیدتری مقرر شده باشد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 7 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM