نشست قضایی شماره 1399-6810

نشست قضایی شماره 1399-6810

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6810


کد نشست:
1399-6810

تاریخ برگزاری:
1398/01/19

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
تصادف منتهی به قتل و جرح

پرسش:
«الف» به عنوان پیک موتوری در مغازه (پیتزا فروشی) «ب» فعالیت می کند نامبرده در حین نقل و انتقال بار با «ج» و «د» تصادف نموده که منتهی به قتل «ج» و جرح «د» و «الف» می گردد.

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال که اعلام تقصیر راننده موتورسیکلت شده لذا مشارالیه متهم به قتل و ایراد جرح شبه عمدی می باشد و موضوع از مصادیق تعدد محسوب و مشمول تبصره ذیل ماده 134 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. چنانچه تقصیر کارفرما بعنوان علت حادثه احراز و رابطه استنادی بین تقصیر مرقوم و نتیجه ثابت گردد کارفرما مسیولیت خواهد داشت. نتیجتا بر صحت عقیده اکثریت همکاران اعلام نظر می شود.

نظر اکثریت:
در مورد سوال اول :

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه در فرض سوال به تقصیر «الف» اشاره شده است لذا تقصیر ایشان منتهی به فوت «ج» و صدمه بدنی «د» شده است و می بایست به «الف» (راننده) بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به فوت «ج» و منتهی به صدمه بدنی غیرعمدی نسبت به «د» تفهیم شود و چون رفتار واحد عناوین مجرمانه متعدد دارد (یکی بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به فوت و دیگری منتهی به صدمه بدنی غیرعمدی) موضوع مصداق تعدد معنوی ماده 131 قانون مجازات اسلامی خواهد بود و از حیث جنبه عمومی مجازات اشد (3 سال حبس مقرر در ماده 714 قانون مجازات اسلامی ) برای «الف» تعیین خواهد شد و از حیث جنبه خصوصی بزه نیز دیه فوت «ج» و دیه صدمه بدنی غیرعمدی «د» می بایست توسط «الف» (یا در صورت بیمه بودن موتورسیکلت توسط شرکت بیمه مربوطه) پرداخت شود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 171 ـ متخلفان از تکالیف مقرر در این قانون حسب مورد مطابق مواد آتی با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به مجازات حبس یا جریمه نقدی و یا هر دو محکوم خواهند شد. در صورتی که تخلف از انجام تکالیف قانونی سبب وقوع حادثه ای گردد که منجر به عوارضی مانند نقض عضو و یا فوت کارگر شود دادگاه مکلف است علاوه بر مجازاتهای مندرج در این فصل نسبت به این موارد طبق قانون تعیین تکلیف نماید.

مشاهده ماده 171 قانون کار

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 616 ـ از بین بردن تمام دندان های دائم بیست و هشتگانه دیه کامل دارد که به ترتیب زیر توزیع می شود: الف ـ دندان های جلو که عبارتند از: پیش چهارتایی و نیش که از هر کدام دو عدد در بالا و دو عدد در پایین میروید و جمعا دوازده عدد است هر کدام یک بیستم دیه کامل دارد. ب ـ دندان های عقب که در چهار سمت پایانی از بالا و پایین در هر کدام یک ضاحک و سه ضرس قرار دارد و جمعا شانزده عدد است هر کدام یک چهلم دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 616 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM