نشست قضایی شماره 1399-7159

نشست قضایی شماره 1399-7159

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7159


کد نشست:
1399-7159

تاریخ برگزاری:
1398/01/21

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
صلاحیت رسیدگی به بزه کودک آزاری در فرض ورود صدمه جسمی به کودک

پرسش:
صلاحیت رسیدگی به بزه کودک آزاری در فرض ورود صدمه جسمی به کودک به کدام مرجع اختصاص دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در موضوع سوال کودک آزاری همراه با صدمه جسمی است و صدمه وارد مستوجب دیه می باشد نتیجتا چنانچه با جرایم تعزیری درجه هفت و هشت همراه گردد پرونده باید در دادسرا مطرح شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در ماده 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مجازات حبس و جزای نقدی برای ارتکاب بزه کودک آزاری پیش بینی شده است که هر دو مجازات تعزیری می باشد و با توجه به اینکه در ماده 19 قانون مجازات اسلامی بحث دسته بندی جرایم تعزیری بر اساس میزان مجازات پیش بینی شده است و در خصوص دیات ورود نشده است و اینکه اصل بر صلاحیت دادسرا در انجام تحقیقات مقدماتی جرایم است مگر در موارد تصریح قانون که این صراحت در خصوص بحث دیه در ماده 340 از قانون آیین دادرسی کیفری مشاهده نمی شود فلذا در فرض سوال در موارد وقوع بزه کودک آزاری پرونده جهت رسیدگی و صدور حکم به محکومیت متهم به پرداخت جزای نقدی یا حبس به دادگاه کیفری 2 ارسال شده و در خصوص صدمات وارده دادسرا مکلف به انجام تحقیقات مقدماتی و صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به دادگاه جهت رسیدگی به اتهام متهم و تعیین دیات است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه رسیدگی به یک قسمت از پرونده (بحث دیه) در دادسرا و رسیدگی به قسمت دیگر(بحث مجازات تعزیری) در دادگاه ثالث فاسد دارد و ممکن است یک قسمت های از پرونده منتهی به محکومیت متهم و قسمت دیگر منتهی به صدور قرار منع تعقیب یا برایت شود باید هر دو قسمت به صورت همزمان در دادگاه کیفری 2 که صلاحیت رسیدگی به مجازات تعزیری حبس یا جزای نقدی را دارد رسیدگی شود در فرض سوال چنانچه پرونده به دادسرا واصل شد باید در خصوص مجازات دیه و مجازات تعزیری عدم صلاحیت صادر شود. قاعده فقهی اذن در شی ء اذن در لوازم آن نیز محسوب می شود دلالت بر این امر دارد. وقتی مقنن رسیدگی به اصل موضوع را در صلاحیت دادگاه کیفری 2 می داند رسیدگی به بحث دیه که از توابع جرم است هم باید در صلاحیت مستقیم دادگاه کیفری 2 باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM