نشست قضایی شماره 1400-8123

نشست قضایی شماره 1400-8123

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8123


کد نشست:
1400-8123

تاریخ برگزاری:
1398/09/20

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر کامیاران

موضوع:
تکلیف دادگاه نسبت به کیفرخواست اصداری به طور اشتباه توسط دادسرا در مقام رفع نقص در وقت رسیدگی به اعتراض

پرسش:
چنانچه پس از صدور قرار منع تعقیب و اعتراض به این قرار از سوی شاکی دادگاه بدون نقض قرار صادره تحقیقات مفصلی را از دادسرا بخواهد و دادسرا پس از انجام تحقیقات مد نظر دادگاه سهوا و بدون توجه به اینکه پرونده در مقام رفع نقص به دادسرا ارسال شده قرار جلب به دادرسی صادر و دادستان نیز سهوا و بدون توجه به موارد فوق کیفرخواست صادر نماید و پرونده را به دادگاه ارسال کند تکلیف دادگاه و متعاقبا دادسرا چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش دادگاه ضمن اظهارنظر نسبت به اعتراض مطروحه نسبت به قرار منع تعقیب چنانچه نظر بر تایید قرار یاد شده داشته باشد آن را تایید و چنانچه نظر بر قرار جلب به دادرسی داشته باشد نسبت به نقض قرار منع تعقیب اقدام می نماید و در فرض تایید قرار دادگاه بی اعتباری قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادره از سوی دادسرا را اعلام می کند و در صورت نظر دادگاه بر صدور قرار جلب به دادرسی نیازی به اعلام بی اعتباری قرار جلب به دادرسی و کیفر خواست دادسرا که به اشتباه صادر شده است نمی باشد.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی در قانون مقرر داشته است: « هرگاه پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده شود دادسرای مربوط با انجام تحقیقات مورد نظر دادگاه بدون صدور قرار مجددا پرونده را به دادگاه ارسال می کند و اگر در تحقیقات مورد نظر دادگاه ابهامی بیابد مراتب را برای رفع ابهام از دادگاه استعلام می کند.» دادسرا مکلف است صرفا دستورات مد نظر دادگاه را انجام دهد و از آن جا که قرار منع تعقیب صادر شده و هنوز دارای اعتبار حقوقی می باشد و نقض نگردیده است لذا صدور قرار جلب به دادرسی و متعاقب آن صدور کیفرخواست اشتباه می باشد بنابراین دادگاه قرار جلب به دادرسی صادر شده را به جهت نادیده گرفتن اعتبار قرار منع تعقیب نقض می نماید و به هیچ عنوان موجبی برای اعاده پرونده به دادسرا جهت عدول از کیفرخواست نمی باشد چراکه کیفرخواست ماهیت حقوقی علی حده ندارد و صرفا یک ادعانامه می باشد که مبنای صدور آن قرار جلب به دادرسی می باشد و پس از نقض قرار جلب به دادرسی کیفرخواست خود به خود بی اعتبار می شود اما پس از نقض قرار جلب به دادرسی چنانچه دادگاه نظر قرار جلب به دادرسی داشته باشد مستند به مقررات ماده 274 قانون مارالذکر که چنین مقرر داشته است که «.. . قرار جلب به دادرسی صادر می کند. … » و اگر نظر بر قرار منع تعقیب داشته باشد قرار منع تعقیب صادر شده را تایید می نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه کیفرخواست صادر شده است هر چند که اشتباه باشد دادگاه باید در خصوص آن تعیین تکلیف نماید و دادگاه مکلف است در خصوص آن اظهار نظر کند اگر نظر بر بی اعتباری آن دارد باید نسبت به بی اعتبار کردن آن اقدام نماید به عبارتی دادگاه در مقابل عمل انجام شده قرار گرفته است و با وحدت ملاک از تبصره ماده 279 ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی باید در خصوص کیفرخواست صادره اظهار نظر نماید.

نظر ابرازی:
1. مستند به تبصره ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی قبل از ارسال پرونده به دادگاه دادستان می تواند از کیفرخواست صادره خودداری کند ملازمه عدول از کیفرخواست مخالفت با قرار جلب دادرسی می باشد و اگر بعد از ارسال به دادگاه باشد دادستان باید موارد اشتباه را به دادگاه اعلام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 279 ـ در کیفرخواست موارد زیر قید می شود: الف ـ مشخصات متهم شامل نام نام خانوادگی نام پدر شهرت سن شغل شماره ملی شماره شناسنامه تابعیت مذهب محل اقامت و وضعیت تاهل او ب ـ آزاد تحت قرار تامین یا نظارت قضایی بودن متهم و نوع آن و یا بازداشت بودن وی با قید علت و تاریخ شروع بازداشت پ ـ نوع اتهام تاریخ و محل وقوع جرم اعم از بخش دهستان روستا شهر ناحیه منطقه خیابان و کوچه ت ـ ادله انتساب اتهام ث ـ مستند قانونی اتهام ج ـ سابقه محکومیت موثر کیفری متهم چ ـ خلاصه پرونده شخصیت یا وضعیت روانی متهم تبصره ـ هرگاه در صدور کیفرخواست سهو قلم یا اشتباه بین صورت گیرد تا پیش از ارسال به دادگاه دادستان آن را اصلاح و پس از ارسال کیفرخواست به دادگاه موارد اصلاحی آن را به دادگاه اعلام می کند.

مشاهده ماده 279 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 275 ـ هرگاه پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده شود دادسرای مربوط با انجام تحقیقات موردنظر دادگاه بدون صدور قرار مجددا پرونده را به دادگاه ارسال می کند و اگر در تحقیقات موردنظر دادگاه ابهامی بیابد مراتب را برای رفع ابهام از دادگاه استعلام می کند.

مشاهده ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 276 ـ در صورت نقض قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه بازپرس مکلف است متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تامین مناسب از وی پرونده را به دادگاه ارسال نماید.

مشاهده ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM