نشست قضایی شماره 1400-7878

نشست قضایی شماره 1400-7878

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7878


کد نشست:
1400-7878

تاریخ برگزاری:
1397/11/04

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
اشتباه در صدور کیفرخواست و تکلیف دادگاه تجدیدنظر (نشست تجدیدنظر)

پرسش:
در پرونده ای مقدار 335/21 لیتر مشروب ساخت داخل از متهم کشف شده است و پس از صدور قرار جلب به دادرسی در خصوص نگهداری مشروب الکلی به میزان 335/21 لیتر در کیفرخواست میزان مشروب 21/335 لیتر قید شده است و دادگاه بدوی بدون توجه به این امر وفق کیفرخواست رسیدگی و حکم به محکومیت به میزان 21/335 لیتر صادر کرده است و پرونده پس از تجدیدنظرخواهی به دادگاه تجدیدنظر ارسال گردیده است و دادگاه تجدیدنظر با شرح مراتب پرونده را به دادگاه بدوی اعاده کرده و دادگاه بدوی پس از تصریح مراتب سهو در میزان مشروب و مجازات پرونده را به لحاظ عدم امکان صدور رای اصلاحی به دادگاه تجدیدنظر اعاده کرده است و دادگاه تجدیدنظر بدون نقض دادنامه پرونده را جهت اصلاح کیفرخواست و رسیدگی مجدد و صدور حکم با تشریفات قانونی به دادگاه بدوی اعاده کرده است. حال تکلیف دادگاه بدوی چیست؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 280 و 282 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 موجب قانونی جهت مکلف نمودن دادسرا از سوی دادگاه کیفری (بدوی یا تجدیدنظر) به اصلاح کیفرخواست وجود ندارد و در مانحن فیه مفروض براین که متهم تجدید نظر خواه باشد دادگاه تجدید نظر حق تشدید مجازات را ندارد.

نظر اکثریت:
چون قسمتی از جرم بدون تعیین مجازات باقی مانده است دادگاه تجدیدنظر می بایست طبق اصول و بر اساس تبصره ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری رای بدوی را نقض نموده و پرونده را به دادگاه بدوی و متعاقبا بدوی نیز جهت اصلاح کیفرخواست پرونده را به دادسرا اعاده نماید. دادسرا پس از اصلاح کیفرخواست پرونده را جهت رسیدگی مجدد و صدور حکم صحیح به دادگاه بدوی ارسال خواهد نمود و اگر مجددا تجدیدنظر خواهی شود به دادگاه تجدیدنظر ارجاع خواهد شد.

نظر اقلیت:
دادگاه تجدیدنظر و بدوی تکلیفی به تبعیت از کیفر خواست ندارند و در این خصوص تجدیدنظر می تواند به موضوع رسیدگی اصلاح تفهیم اتهام و با اخذ دفاعیات طبق قانون تعیین مجازات و صدور حکم نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 282 ـ دادستان نمی تواند پس از ارسال پرونده به دادگاه از اصل اتهام یا ادله آن عدول و بر این اساس کیفرخواست را مسترد یا اصلاح کند و فقط می تواند دلایل جدید له یا علیه متهم را که کشف یا حادث می شود به دادگاه اعلام کند.

مشاهده ماده 282 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM