نشست قضایی شماره 1399-6754

نشست قضایی شماره 1399-6754

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6754


کد نشست:
1399-6754

تاریخ برگزاری:
1397/11/18

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر مهاباد

موضوع:
بررسی قابلیت تجدیدنظرخواهی رای صادره از دادگاه کیفری 2 که به جانشینی دادگاه کیفری 1 صادر گردیده

پرسش:
چنانچه در حوزه قضایی دادگاه کیفری یک تشکیل نشده باشد و دادگاه کیفری دو آن حوزه قضایی به قرار منع تعقیب صادره از بازپرسی رسیدگی و آن را تایید کند آیا رای صادره از دادگاه کیفری دو قابل تجدیدنظرخواهی است؟ و اگر قابل تجدیدنظرخواهی است در کدام مرجع؟(دادگاه تجدیدنظر استان یا دیوانعالی کشور)

نظر هیئت عالی:
رایی که دادگاه کیفری 2 به تجویز قانون به جانشینی دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در جرایمی که مجازات قانونی آن در حد کیفری یک است صادر می کند قابل فرجام در دیوان عالی کشور است. نتیجتا نظر اکثریت صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
رای صادره از دادگاه کیفری دو قابل تجدیدنظرخواهی در دیوان عالی کشور است چون دادگاه کیفری دو که به اعتراض از قرار منع تعقیب صادره از بازپرسی رسیدگی و تایید کرده بود به جانشینی از دادگاه کیفری یک اقدام نموده بود و چون این حق برای شاکی ایجاد شده بود که در صورت صدور قرار منع تعقیب پرونده به دادگاه صالح یعنی کیفری یک ارسال گردد و طبق قواعد آرا صادره از دادگاه کیفری یک قابل اعتراض در دیوان عالی کشور است و اکنون که از این قاعده خارج و بر خلاف قاعده عمل شده است فقط به میزانی که قانون اجازه داده است برخلاف قاعده عمل می کنیم و چون دادگاه کیفری دو به جای کیفری یک اقدام نموده بود و رای صادره از دادگاه کیفری دو در این مورد خاص مساوی با رای دادگاه کیفری یک است و لذا اکنون شاکی حق دارد طبق قواعد اعتراض خود را به مرجع بالاتر ارسال کند و مرجع صالح رسیدگی به اعتراض در این مرحله نسبت به جرایم موضوع بند الف و ب و پ و ت ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری دیوانعالی کشور است.

نظر اقلیت:
در این مرحله که دادگاه کیفری دو اقدام به رسیدگی به اعتراض به قرار صادره از بازپرسی نموده است مرجع صالح جهت رسیدگی به آرا صادره از دادگاه کیفری دو طبق اصل و قانون دادگاه تجدیدنظر استان است هرچند که موضوع شکایت مربوط به جرایم بندهای الف و ب و پ و ت ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری است ولکن طبق اصل عمل می کنیم و پرونده جهت رسیدگی به تجدیدنظرخواهی از آرا دادگاه کیفری دو دادگاه تجدیدنظر استان است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 273 ـ حل اختلاف بین بازپرس و دادستان و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‏گیرد. تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر در مورد قرارهای منع یا موقوفی تعقیب در جرایم موضوع بندهای(الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون که در صورت تایید این قرارها مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

مشاهده ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM