نشست قضایی شماره 1398-6282

نشست قضایی شماره 1398-6282

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6282


کد نشست:
1398-6282

تاریخ برگزاری:
1397/07/17

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر سمیرم

موضوع:
ضبط وجه الکفاله یا وجه الوثاقه

پرسش:
در صورتی که از متهمی کفالت یا وثیقه اخذ گردد و سپس حضور متهم در دادسرا ضروری تشخیص داده شود و به وثیقه گذار یا کفیل ابلاغ شود تا متهم را معرفی نماید و وی متهم را معرفی ننموده باشد آیا برای درخواست ضبط وجه الکفاله یا وجه الوثاقه می بایست بدوا دستور جلب متهم را صادر نمود یا بدون دستور جلب متهم می توان وجه الکفاله یا وجه الوثاقه را ضبط نمود؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تصریح مواد 224 و 500 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که شرط لزوم معرفی محکوم علیه از سوی کفیل یا وثیقه گذار را احضار قبلی متهم (محکوم علیه) دانسته است از این رو شرط صدور دستور به اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه احضار قبلی محکوم علیه و تخطی کفیل یا وثیقه گذار از معرفی وی (محکوم علیه) است و صدور دستور جلب شرط نمی باشد. بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان سمیرم استان اصفهان در حدود فوق الذکر مورد تایید است. (ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/98/10 مورخ 1398/2/4 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این نظر است.)

نظر اکثریت:
ضبط وجه الکفاله یا وجه الوثاقه نیاز به جلب سابق دارد. نظریه مشورتی شماره 3440/94/7مورخ 94/12/12 اداره حقوقی قوه قضاییه موید این نظر است. ضمن این که طبق آیه شریفه «ما علی المحسنین من سبیل» می توان گفت به شخصی که محسن است مثل ضامن سخت نباید گرفت.

نظر اقلیت:
ضبط وجه الکفاله و وجه الوثاقه نیازی به جلب متهم ندارد. با توجه به مفاد مواد 230 و 500 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 جلب به عنوان مقدمه ضبط وجه الکفاله یا وجه الوثاقه عنوان نشده ولی همزمان با احضار از طریق کفیل یا وثیقه گذار می توان جلب متهم را نیز صادر نمود.

نظر ابرازی:
با توجه به ماهیت قرار تامین و فلسفه وجودی آن و با عنایت به مواد 217 و 229 قانون آیین دادرسی کیفری ابتداء برای محکوم علیه احضاریه صادر می شود و سپس اگرنتیجه ای نداشت از طریق کفیل و وثیقه گذار اقدام می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 500 ـ محکوم علیه برای اجرای رای احضار می شود و در صورت عدم حضور به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود تا محکوم علیه را برای اجرای رای تسلیم کند. در این صورت قاضی اجرای احکام کیفری می تواند به طور همزمان دستور جلب محکوم علیه را صادر کند. تبصره ـ در صورتی که بیم فرار یا مخفی شدن محکوم علیه باشد قاضی اجرای احکام کیفری می تواند با ذکر دلیل در پرونده از ابتداء دستور جلب محکوم علیه را صادر کند.

مشاهده ماده 500 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 229 ـ خواستن متهم از کفیل یا وثیقه گذار جز در موردی که حضور متهم برای تحقیقات دادرسی و یا اجرای حکم ضرورت دارد ممنوع است. تبصره ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 229 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 224 ـ بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبولی کفالت یا وثیقه به کفیل یا وثیقه گذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و عدم حضور او بدون عذر موجه و عدم معرفی وی از ناحیه کفیل یا وثیقه گذار وجه‏ الکفاله وصول یا وثیقه طبق مقررات این قانون ضبط می شود. تبصره ـ تفهیم مفاد ماده (194) این قانون نسبت به کفیل و وثیقه گذار نیز الزامی است.

مشاهده ماده 224 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM