نشست قضایی شماره 1399-6931

نشست قضایی شماره 1399-6931

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6931


کد نشست:
1399-6931

تاریخ برگزاری:
1398/07/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر بندر انزلی

موضوع:
حق اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب در صورت وجود وکیل

پرسش:
1- در پرونده ای که شاکی دارای وکیل بوده و پرونده منجر به صدور قرار منع تعقیب شده آیا اعلام اینکه شاکی حق اعتراض به قرار منع تعقیب را دارد می بایست لزوما به وکیل ابلاغ شود و یا اینکه اگر به شاکی صرفا ابلاغ گردد کفایت از ابلاغ می نماید و مهلت 10 روزه از زمان ابلاغ به موکل محاسبه میشود ؟

نظر هیئت عالی:
1ـ با توجه به مواد 5 و 177 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و لحاظ تبصره ماده 47 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 اصولا قرار منع تعقیب (و سایر اوراق قضایی) باید به وکیل ابلاغ شود. بنابراین در فرض پرسش ابلاغ دادنامه به موکل (شاکی) فاقد اثر بوده و مهلت اعتراض از تاریخ ابلاغ به وکیل قابل محاسبه است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه در مواردی که شخصی از طرفین نسبت به معرفی وکیل اقدام می نماید اقدامات قضایی و کلیه ابلاغ ها به شخص وکیل انجام می پذیرد و ابلاغ به موکل محمل قانونی ندارد. لذا از حیث شکلی موضوع مربوط به ابلاغ می بایست به وکیل نیز انجام شود تا نامبرده با اطلاع از محتوای دادنامه بر حسب آن محتوا تقاضای اعتراض یا تجدید نظر داشته باشد. صرف اطلاع بدون رعایت مقررات ابلاغ قابل ترتیب اثر نیست. چه بسا با انقضاء مدت اعتراض وکیل می تواند متعرض امر ابلاغ دادنامه به خویش شود یا حتی در فرض سوال با تایید قرار منع تعقیب وکیل شاکی می تواند معترض بحث ابلاغ به خویش شود.

نظر اقلیت:
به نظر میرسد چنانچه شاکی دارای وکیل باشد تمامی اوراق قضایی و آرا از جمله منع تعقیب لزوما باید به وکیل ابلاغ شود و صرف ابلاغ به شاکی کفایت می نماید. ولی چنانچه وکیل در مهلت مقرر لایحه اعتراضیه ارایه نماید این موضوع مبین اطلاع وکیل از قرار منع تعقیب بوده و نیازی به ابلاغ مجدد نیست والا باید به وکیل ابلاغ شود.

نظر ابرازی:
مطابق مقررات قانون آیین دادرسی کیفری ابلاغ کلیه امور مربوط به پرونده لزوما به وکیل ابلاغ شود و ابلاغ به موکل کفایت نمی کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 656 - وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می نماید.

مشاهده ماده 656 قانون مدنی

ماده 5 ـ متهم باید در اسرع وقت از موضوع و ادله اتهام انتسابی آگاه و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون بهره مند شود.

مشاهده ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 177 ـ سایر ترتیبات و قواعد ابلاغ احضاریه و دیگر اوراق قضایی بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی صورت می گیرد.

مشاهده ماده 177 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 47 - اگر وکیل بعد از ابلاغ رای و قبل از انقضای مهلت تجدیدنظر و فرجام خواهی فوت کند یا ممنوع از وکالت شود یا به واسطه قوه قهریه قادر به انجام وظیفه وکالت نباشد ابتدای مهلت اعتراض از تاریخ ابلاغ به موکل محسوب خواهد شد. تبصره - درمواردی که طرح دعوا یا دفاع به وسیله وکیل جریان یافته و وکیل یادشده حق وکالت در مرحله بالاتر را دارد کلیه آرای صادره باید به او ابلاغ شود و مبداء مهلت ها و مواعد از تاریخ ابلاغ به وکیل محسوب می گردد.

مشاهده ماده 47 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM