نشست قضایی شماره 1399-7599

نشست قضایی شماره 1399-7599

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7599


کد نشست:
1399-7599

تاریخ برگزاری:
1397/07/26

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
فسخ قرار داد مشارکت و آثار حقوقی مرتبط با آن

پرسش:
آقای الف به عنوان مالک مطابق قرارداد مورخ 1391/2/13 و متمم آن به تاریخ 1391/10/27 جهت ساخت ملک خود را به آقای ب به عنوان سازنده سپرده است. مطابق قرارداد بنا بود سه واحد به مالک و پنج واحد به سازنده تعلق گیرد. آقای ب یکی از واحدهای متعلق به خود را طی قرارداد مورخ 10/3/1391 به شخص ج پیش فروش نموده است. به جهت اینکه سازنده (شخص ب) در تکمیل و تحویل ساختمان تاخیر داشته پیش خریدار علیه او اقامه دعوی نموده و به شرح دادنامه مورخ 26/9/93 به شماره 930933 آقای ب ملزم و محکوم به تکمیل و تحویل آپارتمان به انضمام وجه الضمان قراردادی و خسارات دادرسی در حق آقای ج شده است. متعاقب تجدیدنظرخواهی آقای ج دو طرف یعنی سازنده و پیش خریدار در دادگاه تجدیدنظر اینگونه توافق کرده اند که تجدیدنظرخواه مبلغی را در سه قسط در تاریخ های معینی به آقای ج پرداخت نماید و در صورت تاخیر در پرداخت حتی برای یک روز رای بدوی به مرحله اجرا درآید و بر اساس این توافق گزارش اصلاحی تنظیم گردیده چون سازنده (آقای ب) به توافق موضوع گزارش اصلاحی وفادار نبوده اجراییه بر اساس رای بدوی صادر گردید. شماره دادنامه موضوع گزارش اصلاحی 9500844 مورخ 14/7/1395 می باشد. از سویی دیگر مالک زمین به اعتبار اینکه مدت اجرای تعهد سازنده لغایت تاریخ 31/1/1393 بوده و ایشان به تعهد خود جامه عمل نپوشانیده اظهار نامه ای در تاریخ 1/7/1393 برای سازنده ارسال و اعلام فسخ نموده؛ سپس اقامه دعوی نموده و دادگاه بدوی به شرح دادنامه 9301146-14/12/1393 حکم فسخ قرارداد مشارکت اولیه را صادر نمود. آقای ب (سازنده) نسبت به رای مزبور تقاضای تجدیدنظر نمود و دادگاه محترم تجدیدنظر به شرح دادنامه شماره 9500890 مورخ 95/8/10 رای بدوی را عینا تایید نموده است.

نظر هیئت عالی:
اثر فسخ به زمان بعد از اعلام فسخ می باشد و اثر قهقهرایی ندارد؛ از این رو با احراز و استقرار حق (ج) به یکی از واحدهای آپارتمانی در دست ساخت همان طوری که شخص (ج) می تواند راسا نسبت به تکمیل و ساخت واحد خویش اقدام کند می تواند اجرای حکم علیه شخص (ب) مبنی بر تکمیل واحد خود را مورد تقاضا و پیگیری قرار دهد.

نظر اکثریت:
الف – به شرحی که در سوال آمده سازنده طبق حکم صادره دادگاه که قطعیت یافته به اجرای تعهد مبنی بر تکمیل و تحویل آپارتمان مکلف شده و از طرفی نیز زمینه اجرای تعهد از بین رفته است ؛ چرا که قرارداد پایه ( مشارکت در ساخت ) فیمابین مالک و سازنده ( شخص ب ) طبق حکم قطعی فسخ گردیده است. بنابراین با وصف مراتب فوق الذکر سازنده ( شخص ب ) عملا قادر به دخل و تصرف در ملک موضوع قرارداد نبوده و سازنده در حکم ممتنع بوده و مقررات و احکام ممتنع در مورد او جاری می شود.

نظر اقلیت:
در فرض سوال در خصوص انجام تعهدات شخص سازنده (شخص ب ) مصداق تلف یا در حکم تلف نیست. سازنده یک واحد آپارتمان را در تاریخ 10 /3 /91 به شخص ج ( پیش خریدار ) واگذار نموده ؛ سازنده در تاریخ معامله مالک آپارتمان بوده و انجام تعهدات تابع قرارداد است. قرارداد واگذاری صحیح بوده و رای قطعی صادره در خصوص الزام سازنده به انجام تعهد در قبال خریدار با رای صادره قطعی دیگر در خصوص فسخ قرارداد مشارکت ساخت ( فیمابین مالک و سازنده ) تعارضی با یکدیگر ندارند؛ زیرا که اثر فسخ ناظر به آینده است. هر یک از آرای صادره مسیر خود را طی می کند. قرارداد واگذاری صحیح بوده و سازنده می تواند اقدام به تکمیل ساختمان نماید. احکام صادره دادگاه ها دارای اثر نسبی بوده و صرفا نسبت به طرفین دعوی اثر دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ پیش خریدار به نسبت اقساط پرداختی یا عوض قراردادی مالک ملک پیش فروش شده می گردد و در پایان مدت قرارداد پیش فروش و اتمام ساختمان با تایید مهندس ناظر درصورتی که تمام اقساط را پرداخت یا عوض قراردادی را تحویل داده باشد با ارائه مدارک مبنی بر ایفاء تعهدات می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم سند رسمی انتقال به نام خود را درخواست نماید چنانچه پیش فروشنده حداکثر ظرف ده روز پس از اعلام دفترخانه از انتقال رسمی مال پیش فروش شده خودداری نماید دفترخانه با تصریح مراتب مبادرت به تنظیم سند رسمی به نام پیش خریدار یا قائم مقام وی می نماید. اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک مکلف است به تقاضای ذی نفع نسبت به تفکیک و یا افراز ملک پیش فروش شده اقدام نماید.

مشاهده ماده 13 قانون پیش فروش ساختمان

ماده 13- در صورتی که به تشخیص سه نفر از کارشناسان رسمی دادگستری عمر مفید ساختمان به پایان رسیده و یا به هر دلیل دیگری ساختمان دچار فرسودگی کلی شده باشد و بیم خطر یا ضرر مالی و جانی برود و اقلیت مالکان قسمت های اختصاصی در تجدید بنای آن موافق نباشند آن دسته از مالکان که قصد بازسازی مجموعه را دارند می توانند براساس حکم دادگاه با تامین مسکن استیجاری مناسب برای مالک یا مالکان که از همکاری خودداری می ورزند نسبت به تجدید بنای مجموعه اقدام نمایند و پس از اتمام عملیات بازسازی و تعیین سهم هر یک از مالکان از بنا و هزینه های انجام شده سهم مالک یا مالکان یاد شده را به اضافه اجوری که برای مسکن اجاری ایشان پرداخت شده است از اموال آنها از جمله همان واحد استیفاء کنند. در صورت عدم توافق در انتخاب کارشناسان وزارت مسکن و شهرسازی با درخواست مدیر یا هیات مدیره اقدام به انتخاب کارشناسان یاد شده خواهد کرد. (الحاقی 11/03/1376) تبصره 1- مدیر یا مدیران مجموعه به نمایندگی از طرف مالکان می توانند اقدامات موضوع این ماده را انجام دهند. (الحاقی 11/03/1376) تبصره 2- چنانچه مالک خودداری کننده از همکاری اقدام به تخلیه واحد متعلق به خود به منظور تجدید بنا نکند حسب در خواست مدیر یا مدیران مجموعه رئیس دادگستری یا رئیس مجتمع قضایی محل با احراز تامین مسکن مناسب برای وی توسط سایر مالکان دستور تخلیه آپارتمان یاد شده را صادر خواهد کرد. (الحاقی 11/03/1376)

مشاهده ماده 13 قانون تملک آپارتمان ها

ماده 47 ـ هر گاه محکوم به انجام عمل معینی باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل به توسط شخص دیگری ممکن باشد محکوم له می تواند تحت نظر دادورز ( مامور اجرا) آن عمل را وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکوم علیه مطالبه نماید. در هر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه و معین می نماید. وصول هزینه مذکور و حق الزحمه کارشناس از محکوم علیه به ترتیبی است که برای وصول محکوم به نقدی مقرر است. تبصره ـ در صورتی که انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن نباشد مطابق ماده 729 آیین دادرسی مدنی انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM