نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/01/28

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
ملاک و معیار قابلیت تجدیدنظرخواهی در جرایم مستلزم پرداخت دیه و ارش

پرسش:
1-با توجه به بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری ملاک و معیار قابلیت تجدیدنظرخواهی در جرایم مستلزم پرداخت دیه و ارش میزان دیه و ارش تعیین شده در دادنامه تجدیدنظرخواسته است یا دیه و ارش مقرر در قانون ؟

نظر هیئت عالی:
ملاک مجازات قانونی است و در فرضی که دادگاه تجدید نظر خواهی را مسموع نداند درمانحن فیه می تواند نسبت به اصلاح میزان دیه اقدام کند. بنابراین نظریه اکثریت با استدلال های مرقوم مورد تایید است.

نظر اکثریت:
بند اول و دوم: ملاک تجدیدنظرخواهی معیار قانونی است و چنانچه بر اساس محاسبه قانونی میزان دیه صدمات در دادنامه تجدیدنظرخواسته بیشتر از یک دهم باشد. با وجود اشاره به قطعی بودن رای توسط محکمه بدوی به تجویز ماده 375 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 92 این امر مانع تجدیدنظرخواهی نیست و رای صادره قابلیت تجدیدنظرخواهی دارد.

نظر اقلیت:
افزایش دیه از مصادیق تشدید مجازات است چون دیه هم از زمره جرایم تعزیری است و مستفاد از ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری اصل بر ممنوعیت تشدید مجازات متهم در مرحله تجدیدنظر است و خلاف آن امری استثنایی است که مستلزم احراز دو شرط می باشد اول آنکه مجازات مقرر در حکم بدوی بر خلاف قانون کمتر از حداقل مقرر قانونی باشد. دوم اینکه حکم مزبور از این حیث مورد اعتراض شاکی یا دادستان قرار گرفته باشد در مانحن فیه به جهت عدم اعتراض شاکی مرجع تجدیدنظر حق اصلاح رای را ندارد و تکلیف اصلاح رای با دادگاه بدوی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 375 ـ دادگاه باید در رای حضوری یا غیابی بودن و قابلیت واخواهی تجدید نظر و یا فرجام و مهلت و مرجع آن را قید کند. اگر رای قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام باشد و دادگاه آن را غیرقابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام اعلام کند این امر مانع واخواهی تجدید نظر یا فرجام خواهی نیست.

مشاهده ماده 375 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM