نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/08/27

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
قابل مطالبه بودن اجرت المثل در هر زمان و مرجع صالح برای رسیدگی به آن

پرسش:
آیا نهاد حقوقی اجرت المثل ایام زندگی مشترک همانند مهریه هر زمانی قابل مطالبه است؟ مرجع صالح به رسیدگی کدام است ؟ تفاوت آن با نحله چیست ؟

نظر هیئت عالی:
اولا- مطالبه ی اجرت المثل ایام زندگی مشترک منوط به تحقق سه شرط است: 1.مطابق عرف زندگی مشترک بین زوجین واقع شده باشد. 2.زوجه در انجام کارهای مربوط به زندگی مشترک قصد تبرع نداشته باشد. 3. عرفا برای کارهایی که زوجه انجام داده اجرت وجود داشته باشد و با حصول شرایط مذکور همانند مهریه با طرح دعوای حقوقی و هر زمان قابلیت مطالبه دارد. (مستفاد از ماده ی 336 ق.م)

نظر اتفاقی:
اولا رسیدگی به این دعوا خارج از صلاحیت ذاتی شورای حل اختلاف است چون در ماده 9 قانون شورای حل اختلاف نامی از آن برده نشده و ثانیا اجرت المثل در مقابل کارهایی است که زوجه در منزل زوج با اذن یا اجازه وی بدون قصد تبرع انجام داده که عرفا برای آن اجرت وجود داشته باشد لذا طبق تبصره ماده 336 قانون مدنی که این تبصره مطلق است اجرت المثل همانند مهریه حق زوجه است و هر لحظه و هر زمانی می تواند آن را مطالبه نماید و دیگر مثل قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق با توجه به قانون حمایت خانواده جدید آن شرایط که طلاق به در خواست زوجه نباشد طلاق ناشی از تخلف زوجه از وظایف زوجیت نباشد و به لحاظ سوء رفتار زوجه نباشد نیست و قبل از طلاق قابل مطالبه است و بعد از فوت زوجه از سوی ورثه قابل مطالبه است و حق نحله مر بوط به مقدار زندگی است که زوجه با زوج سپری نموده و هر دو در یک حکم مانعه الجمع هستند زمانی حق نحله به زوج تعلق می گیرد که اجرت المثل برای وی تعیین نشده باشد یا تعیین اجرت المثل حق نحله منتفی است موید این مطلب بند ب و الف قانون مقررات مر بوط به طلاق است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

ماده 9ـ در مـوارد زیر قاضی شورا با مشورت اعضای شورا رسیدگی و مبادرت به صدور رای می‏نماید: الف ـ دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون (200.000.000)ریال به جز مواردی که در تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگستری مطرح می‏باشند. ب ـ تمامی دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره به جز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه پ ـ دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد ت ـ صدور گواهی حصر وراثت تحریر ترکه مهر و موم ترکه و رفع آن ث ـ ادعای اعسار از پرداخت محکوم‏به در صورتی که شورا نسبت به اصل دعوی رسیدگی کرده باشد ج ـ دعاوی خانواده راجع به جهیزیه مهریه و نفقه تا نصاب مقرر در بند (الف) در صورتی که مشمول ماده (29) قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 نباشند. چ ـ تامین دلیل ح ـ جرائم تعزیری که صرفا مستوجب مجازات جزای نقدی درجه هشت باشد. تبصره 1ـ بهای خواسته براساس نرخ واقعی آن تعیین می گردد چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت شورا باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع رسیدگی راسا یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین می­کند. تبصره 2ـ شورای حل اختلاف مجاز به صدور حکم شلاق و حبس نمی‏باشد. تبصره 3ـ صلاحیت شوراهای حل اختلاف روستا مستقر در روستا صرفا صلح و سازش می باشد.

مشاهده ماده 9 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM