نشست قضایی شماره 1400-8436

نشست قضایی شماره 1400-8436

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8436


کد نشست:
1400-8436

تاریخ برگزاری:
1399/09/06

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر کمیجان

موضوع:
بررسی ماده 10 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
آیا ماده 10 قانون مجازات اسلامی شامل مجازات تبعی می شود یا نه؟ به این توضیح که اگر شخصی مرتکب جرم تعزیری درجه 5 گردد و حکم محکومیت ایشان اجرا گردد و با لازم الاجرا شدن قانون مجازات حبس تعزیری مجازات جرم اجرا شده تقلیل یابد و از جمله جرایم درجه 6 محسوب شود مثل مجازات ماده 614 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات آیا سابقه کیفری موثر محسوب می شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
همانگونه که در نظریه اکثریت آمده است آثار قانون لاحق که مجازات را به درجه 6 کاهش داده است نسبت به گذشته نیز موثر می باشد بند الف ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 موید این استنتاج است.

نظر اکثریت:
هر چند ماده 10 قانون مجازات نسبت به این موضوع صراحتی ندارد ولی با توجه به اینکه مجازات تبعی نیز مجازات است و قانون لاحق آن مجازات را برداشته است و قانون لاحق به نفع متهم است بنابراین مجازات تبعی در حق آن اجرا نمی شود و سابقه کیفری موثر محسوب نمی گردد به علاوه اینکه این تفسیر به نفع متهم نیز هست.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه به مجازات درجه 5 حکم صادر شده است و مجازات تبعی نیز ثابت است و تا دلیل محکمی بر رفع آن نباشد مجازات تبعی باقی خواهد ماند و دوم اینکه اعمال ماده 10 قانون مجازات اسلامی با روش و شیوه مصرح در آن ماده ممکن است و با اتمام مجازات اصلی سیر مراحل ماده 10 قانون مذکور ممکن نخواهد بود بنابراین مجازات تبعی رفع نمی شود بنابراین مجازات تبعی اجرا خواهد شد و سابقه کیفری موثر محسوب می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM