نشست قضایی شماره 1399-7054

نشست قضایی شماره 1399-7054

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7054


کد نشست:
1399-7054

تاریخ برگزاری:
1398/07/10

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر ابرکوه

موضوع:
نحوه تصمیم گیری در مورد متهم مجنون

پرسش:
در هنگام احضار متهم جهت تفهیم اتهام مشخص می گردد نامبرده پس از ارتکاب بزه دچار آلزایمر گردیده است و امکان تفهیم اتهام نیست در این خصوص نحوه تصمیم گیری و صدور قرار چیست به عبارتی نوع قرار صادره چیست و آیا این قرار قابل اعتراض می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
آن چه که در تبصره ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری آمده قرار توقف تعقیب در مرحله دادسرا و توقف دادرسی در دادگاه صادر می گردد و این قرار غیر از قرار موقوفی تعقیب می¬باشد و قابلیت اعتراض ندارد نتیجتا نظریه اکثریت صایب است.

نظر اکثریت:
در این خصوص می بایست نظر پزشکی قانونی در خصوص اینکه آیا متهم دارای اراده و اختیار می باشد یا خیر و به عبارتی بیماری وی موجب جنون وی گردیده یا خیر جلب در صورت تایید جنون وی توسط پزشکی قانونی با توجه به اینکه مطابق تبصره 2 ماده 13 قانون ایین دادرسی کیفری تعقیب و دادرسی متوقف می شود لذا با توجه به وحدت ملاک ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار توقف دادرسی صادر و اعلام می گردد و قرار صادره نیز با توجه به مفاد ماده 270 قانون ایین دادرسی کیفری قطعی می باشد.

نظر ابرازی:
در این خصوص در صورتی که پزشکی قانونی بیماری وی را در حد جنون تشخیص دهد مطابق تبصره 2 ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری دادرسی دادرسی و تعقیب متوقف می گردد و با توجه به اینکه این حکم ذیل ماده 13 قانون اخیر ذکر شده و با توجه به اینکه حکم ماده در خصوص موارد صدور قرار موقوفی می باشد لذا در این مورد نیز باید قرار موقوفی تعقیب صادر و این قرار نیز مطابق ماده 270 قانون مذکور قابل اعتراض از سوی شاکی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 3 ـ مراجع قضایی باید با بی طرفی و استقلال کامل به اتهام انتسابی به اشخاص در کوتاه ترین مهلت ممکن رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ نمایند و از هر اقدامی که باعث ایجاد اختلال یا طولانی شدن فرآیند دادرسی کیفری می شود جلوگیری کنند.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM