نشست قضایی شماره 1398-6590

نشست قضایی شماره 1398-6590

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6590


کد نشست:
1398-6590

تاریخ برگزاری:
1397/12/21

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شهرضا

موضوع:
صلاحیت رسیدگی به جرم پولشویی

پرسش:
با توجه به ماده 11 قانون مبارزه با پولشویی و اصلاحات بعدی آن که بیان می دارد: «شعبی از دادگاه های عمومی در تهران و در صورت نیاز در مراکز استان ها به امر رسیدگی به جرم پولشویی و جرایم مرتبط اختصاص می یابد. تخصصی بودن شعبه مانع رسیدگی به سایر جرایم نمی باشد.

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 25 566 و 666 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 این است که ماده 11 قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1386 نافی صلاحیت دادگاه های کیفری محل وقوع جرم در رسیدگی به جرم پولشویی نیست بلکه ناظر به تشکیل شعب اختصاصی دادگاه برای رسیدگی به جرایم موضوع قانون مذکور می باشد. بنابراین باتوجه به اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم (مواد 116 و 310 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی) دادسرا و دادگاهی که جرم مذکور در حوزه آن واقع شده صالح به رسیدگی می باشد.

نظر اکثریت:
با عنایت به صلاحیت اختصاصی پیش بینی شده در ماده قانونی مورد سوال به جرم پولشویی در دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم کیفری دو تهران رسیدگی می گردد؛ ولی جرم منشا به لحاظ اینکه قبل از پولشویی اتفاق می افتد جرم مرتبط با پولشویی نمی باشد و صلاحیت رسیدگی به جرم منشا محل وقوع جرم می باشد و مقصود از جرایم مرتبط با پولشویی جرایمی است که در قانون پولشویی علاوه بر پولشویی جرم انگاری گردیده است.

نظر اقلیت:
با عنایت به صلاحیت اختصاصی پیش بینی شده در ماده قانونی مورد سوال به جرم پولشویی در دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم کیفری دو تهران رسیدگی می گردد و به لحاظ اینکه جرم منشا نیز در ارتباط با جرم پولشویی محقق می شود جرم منشا نیز به تبع پولشویی در دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم کیفری دو تهران دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم کیفری دو تهران رسیدگی خواهد شد.

نظر ابرازی:
صلاحیت پیش بینی شده در ماده قانونی مورد سوال صرفا افاده تخصصی شدن شعب رسیدگی به بزه پولشویی در تهران را دارد و لذا این موضوع موجب اختصاصی شدن رسیدگی به بزه پولشویی در تهران نمی گردد. محاکم قضایی سایر حوزه های قضایی مکلف به رسیدگی نسبت به بزه پولشویی می باشند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11ـ شعبی از دادگاههای عمومی در تهران و در صورت نیاز در مراکز استانها به امر رسیدگی به جرم پولشویی و جرائم مرتبط اختصاص می یابد. اختصاصی بودن شعبه مانع رسیدگی به سایر جرائم نمی باشد.

مشاهده ماده 11 قانون مبارزه با پولشویی

ماده 308 ـ رسیدگی به اتهامات مشاوران وزیران بالاترین مقام سازمان ها شرکتها و موسسه های دولتی و نهادها و موسسه‏ های عمومی غیردولتی مدیران کل فرمانداران مدیران موسسه ها سازمان ها ادارات دولتی و نهادها و موسسه ‏های عمومی غیردولتی استان ها و شهرستان ها روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شهرداران مراکز شهرستان ها و بخشداران حسب مورد در صلاحیت دادگاههای کیفری مرکز استان محل وقوع جرم است مگر آنکه رسیدگی به این اتهامات به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 307 ـ رسیدگی به اتهامات روسای قوای سه‏گانه و معاونان و مشاوران آنان رئیس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اعضای شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری وزیران و معاونان وزیران دارندگان پایه قضایی رئیس و دادستان دیوان محاسبات سفیران استانداران فرمانداران مراکز استان و جرایم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و یا دارای درجه سرتیپ دومی شاغل در محلهای سرلشکری و یا فرماندهی تیپ مستقل مدیران کل اطلاعات استان ها حسب مورد در صلاحیت دادگاه های کیفری تهران است مگر آنکه رسیدگی به این جرایم به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ شمول این ماده بر دارندگان پایه قضایی و افسران نظامی و انتظامی در صورتی است که حسب مورد در قوه قضاییه یا نیروهای مسلح انجام وظیفه کنند. تبصره 2 ـ رسیدگی به اتهامات افسران نظامی و انتظامی موضوع این ماده که در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح می باشد حسب مورد در صلاحیت دادگاه نظامی یک یا دو تهران است.

مشاهده ماده 307 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 25 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه دادسراهای تخصصی از قبیل دادسرای جرایم کارکنان دولت جرایم امنیتی جرایم مربوط به امور پزشکی و دارویی رایانه ای اقتصادی و حقوق شهروندی زیر نظر دادسرای شهرستان تشکیل می شود.

مشاهده ماده 25 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 566 ـ تمام مراجع قضایی موضوع این قانون مکلفند با توجه به نوع دعاوی به تخصیص شعبه یا شعبی از مراجع قضایی برای رسیدگی تخصصی اقدام کنند. تبصره ـ شیوه تشکیل شعب تخصصی مراجع قضایی اعم از حقوقی و کیفری موضوع این ماده به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 566 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 666 ـ قوه قضاییه موظف است به تناسب ضرورت شعبه یا شعبی از دادسراها دادگاههای کیفری یک کیفری دو اطفال و نوجوانان نظامی و تجدیدنظر را برای رسیدگی به جرایم رایانه ای اختصاص دهد. تبصره ـ مقامات قضایی دادسراها و دادگاههای مذکور از میان قضاتی که آشنایی لازم به امور رایانه دارند انتخاب می شوند.

مشاهده ماده 666 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 116 ـ بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود با رعایت مفاد این قانون ایفای وظیفه می کند و در صورت وجود جهات قانونی در موارد زیر شروع به تحقیق می نماید: الف ـ جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او واقع شود. ب ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع گردد و در حوزه قضایی محل ماموریت او کشف یا متهم در آن حوزه دستگیر شود. پ ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شود اما متهم یا مظنون به ارتکاب جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او مقیم باشد.

مشاهده ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM