نشست قضایی شماره 1400-8368

نشست قضایی شماره 1400-8368

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8368


کد نشست:
1400-8368

تاریخ برگزاری:
1399/09/18

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر بندر انزلی

موضوع:
دادگاه صالح به رسیدگی به اتهام شخص غیر روحانی با مشارکت و معاونت دو نفر روحانی

پرسش:
متهم اصلی (مباشر) که شخصی غیر روحانی است با مشارکت و معاونت 2 نفر روحانی و با توسل به عملیات متقلبانه مرتکب فریب بزه دیده به اعطای تسهیلات بانکی با نرخ سود بسیار پایین شده اند در نتیجه کلاهبرداری محقق می گردد معهذا کدام دادگاه صالح به رسیدگی می باشد؟

نظر هیئت عالی:
هرچند دادگاه ویژه روحانیت یک دادگاه اختصاصی است و صلاحیت آن امری استثنایی است ولیکن در فرض پرسش که امکان تفکیک پرونده متهمان روحانی و غیر روحانی به اعتبار مشارکت و معاونت در جرم واحد وجود ندارد و با لحاظ ملاک مذکور در تبصره ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 به نظر می رسد به اتهامات کلیه متهمان اعم از روحانی و غیر روحانی باید در دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی شود؛ بدیهی است چنانچه به تشخیص دادستان ویژه روحانیت باید رسیدگی به پرونده در مرجع قضایی عمومی صورت پذیرد مطابق مقررات عام آ.د.ک رفتار می شود.

نظر اکثریت:
نظر به سکوت آیین نامه ویژه روحانیت و ارجاع ماده 52 آن آیین نامه به این که در موارد سکوت به قواعد کلی و عمومات آیین دادرسی کیفری رجوع شود و نظر به اخذ وحدت ملاک از مفاد ماده 312 قانون آیین دادرسی کیفری می توان قایل به این نظر بود که پرونده به جهت شخصیت متهمین تفکیک گردد و به جرم روحانیون در دادسرای ویژه روحانیت و به جرم متهم غیرروحانی در دادسرای عمومی رسیدگی گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 31 آیین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت مصوب 1369 با اصلاحات اخیر به نظر می رسد دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت صالح به رسیدگی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 312 ـ هرگاه یک یا چند طفل یا نوجوان با مشارکت یا معاونت اشخاص بزرگسال مرتکب جرم شوند و یا در ارتکاب جرم با اشخاص بزرگسال معاونت نمایند فقط به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. تبصره ـ در جرایمی که تحقق آن منوط به فعل دو یا چند نفر است در صورتی که رسیدگی به اتهام یکی از متهمان در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان باشد رسیدگی به اتهام کلیه متهمان در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید. در این صورت اصول حاکم بر رسیدگی به جرایم اشخاص بالاتر از هجده سال تابع قواعد عمومی است.

مشاهده ماده 312 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 311 ـ شرکا و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه می شوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام متهم اصلی را دارد مگر اینکه در قوانین خاص ترتیب دیگری مقرر شده باشد. تبصره ـ هرگاه دو یا چند نفر متهم به مشارکت یا معاونت در ارتکاب جرم باشند و یکی از آنان جزء مقامات مذکور در مواد (307) و (308) این قانون باشد به اتهام همه آنان حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران و یا مراکز استان رسیدگی می شود و چنانچه افراد مذکور در مواد (307) و (308) این قانون در ارتکاب یک جرم مشارکت یا معاونت نمایند به اتهام افراد مذکور در ماده (308) نیز حسب مورد در دادگاه کیفری تهران رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 311 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 52 ـ بجز در مواردیکه در این قانون تصریح شده است وظائف و اختیارات قضات دادسرا و دادگاه بر حسب مورد بر طبق مقررات عمومی آئین دادرسی کیفری می باشد. (الحاقی 05/09/1384)

مشاهده ماده 52 آیین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت

ماده 31 ـ اتهامات شرکاء معاونین و مرتبطین متهم روحانی در دادسرا و دادگاه ویژه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

مشاهده ماده 31 آیین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM