نشست قضایی شماره 1397-5439

نشست قضایی شماره 1397-5439

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5439


کد نشست:
1397-5439

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آزاد شهر

موضوع:
قابلیت تحویل مورد مزایده در راستای اجرای دستور اخذ وجه الوثاقه به محکوم له

پرسش:
ملکی که در جلسه دوم مزایده در اجرای دستور اخذ وجه الوثاقه دادستان به فروش نمی رسد آیا امکان تحویل ملک به محکوم له وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال که با انجام دوباره مزایده ملک مورد وثیقه خریداری نداشته و امکان فروش آن ها ممکن نبوده است از ملک مزبور رفع توقیف نمی شود زیرا فروش ملک در راستای اجرای دستور قطعی مبنی بر ضبط وثیقه به لحاظ احراز تخلف وثیقه گذار انجام می شود و از شمول مقررات ماده 132 قانون اجرای احکام مدنی خارج است و لذا باید بر اساس نظریه کارشناس در خصوص قیمت واقعی ملک مورد نظر با توجه به مبلغ و میزان وثیقه نسبت به قیمت کل ملک سهم مشاعی از کل آن ضبط و در صورت وجود مازاد تا مبلغ وثیقه به تملک دولت درآورده شود و مابقی همچنان در مالکیت وثیقه گذار بماند و مراتب نیز به اداره ثبت و اسناد و املاک اعلام شود؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان آزادشهر استان گلستان در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
این مورد شبیه فروش مال مورد اشاعه است و اگر ملک به فروش نرود پرونده به کارشناسی می رود و سند به نحو اشاعه صادر می گردد به میزان وجه الوثاقه همه این ها بعد از مزایده دوم می باشد و محکوم له و سازمان فروش اموال تملیکی شریک می باشند؛ طریقه استیفاء محکوم از مال معرفی شده وجود دارد وثیقه گذار تا ارزش وجه الوثاقه وثیقه را به محکمه داده است و ممنوعیت اجازه مالکیت مشاع نمی باشد و بعد از بار دوم به نفع دولت مشاعا سند صادر می گردد و بعد از جلسه دوم مزایده صورت جلسه می گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به این که قوانین مدنی قوانین مادر هستند مخصوصا آیین دادرسی مدنی و قانون اجرای احکام مدنی که قانونگذار در وجه الو ثاقه به قانون مذکور رجوع کرد اندازه وثیقه ایدایی می باشد و تا زمان اجرا چند سال می گذرد و ارزش ملک بالا تر می شود و حق و حقوق وثیقه گذار ضایع می شود برای اخذ محکوم به آیین دادرسی مدنی رجوع می کنیم که گفته است اگر مال سهل الوصول تر باشد آن را توقیف می کنیم در مواد 130و 132 قانون اجرای احکام مدنی این مباحث ذکر شده است: هرگاه در دفعه ی دوم خریداری نباشد و محکوم له ملک مورد مزایده را به عوض محکوم له نخواهد به وثیقه گذار مسترد می گردد و این قید را آورده است تا محکوم له را مکلف به این کار کند و اگر این کار را نکرده باشد اقدام علیه خود کرده است و حق جلب محکوم علیه را از دست می دهد؛ چون قانون اجرای احکام مدنی بیان نموده که مستنکف محبوس می شود در این جا محکوم له و محکوم علیه نداریم و این قانون جاری نیست و مجددا باید مزایده گذاشته شود.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه در قانون آیین دادرسی کیفری برای مزایده ملک در دستور اخذ وجه الوثاقه دادستان به عهده اجرای احکام کیفری قرار داده تا طبق قانون اجرای اجکام مدنی اقدام کند لذا در قانون اجرای احکام مدنی تا بار دوم مزایده گذاشتن قانونی وجود دارد و بعد آن اگر محکوم به وثیقه را قبول نکرد باید تدبیری اندیشیده شود تا حق محکوم له تضییع نگردد؛ لذا می بایست به قانون قبلی رجوع و عمل کرد که به قانون تشکیل سازمان فروش اموال تملیکی که در سابق وظیفه ضبط وجه الوثاقه را به عهده داشتند عمل کرد و ملک را به سازمان معرفی تا با توجه به خریداران خاصه خود نسبت به فروش ملک و تهیه حق محکوم له اقدام گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 232 ـ دیه با رعایت مقررات مربوط و ضرر و زیان محکوم‏له در صورتی از مبلغ وثیقه یا وجه الکفاله کسر می شود که امکان وصول آن از بیمه میسر نباشد و محکوم علیه حاضر نشود و وثیقه گذار یا کفیل هم وی را طبق مقررات حاضر ننموده و عذر موجهی هم نداشته باشد.

مشاهده ماده 232 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 132 ـ هر گاه در دفعه دوم هم خریداری نباشد و محکوم له نیز مال مورد مزایده را به قیمتی که ارزیابی شده قبول ننماید آن مال به محکوم علیه مسترد خواهد شد.

مشاهده ماده 132 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 144 ـ در مواردی که ملک خریدار نداشته و محکوم له آن را در مقابل طلب خود قبول نماید مالک ظرف دو ماه از تاریخ انجام مزایده می تواند کلیه بدهی و خسارات و هزینه های اجرایی را پرداخته و مانع انتقال ملک به محکوم له شود. دادگاه بعد از انقضای مهلت مزبور دستور انتقال تمام یا قسمتی از ملک را که معادل طلب محکوم له باشد خواهد داد.

مشاهده ماده 144 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 130 ـ صاحب مال می تواند تقاضا کند که بعضی از اموال او را مقدم یا موخر بفروشند و یا این که خود او بالاترین قیمت پیشنهادی را نقدا پرداخت و از فروش آن جلوگیری نماید.

مشاهده ماده 130 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM