نشست قضایی شماره 1399-7692

نشست قضایی شماره 1399-7692

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7692


کد نشست:
1399-7692

تاریخ برگزاری:
1398/07/15

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
در خصوص تفهیم اتهام و تعیین نوع و میزان قرار تامین کیفری

پرسش:
اگر پدری دختر 4 ساله خود را سوار بر خودرو کرده است و برای خرید راهی خیابان شود.به این کیفیت که دختر روی صندلی کنار راننده ایستاده است و شیشه های درب خودرو کاملا پایین می باشد. سرعت خودرو 12 کیلومتر در ساعت می باشد پدر در یک دوربرگردان دور می زند که در این حین دختربچه از خودرو به بیرون پرت می شود سر او به جدول کنار خیابان برخورد کرده و فوت می شود. پرونده در دادسرا مطرح می باشد. در پرونده 1- کروکی افسر راهنمایی رانندگی راننده را مقصر اعلام کرده است 2 - گواهی پزشکی قانونی و گواهی معاینه جسد که در آن علت تامه فوت برخورد جسم سخت به سر متوفی اعلام شده است 3- اصالت بیمه نامه خودرو موجود می باشد. اولا عنوان اتهامی که بازپرس محترم تفهیم می نماید را بیان کنید. ثانیا نوع و میزان قرار تامین کیفری را تعیین نمایید.

نظر هیئت عالی:
موضوع سوال با توجه به در حال حرکت بودن ماشین حادثه ناشی از رانندگی تلقی می گردد و از مصادیق ماده 1 قانون بیمه اجباری می باشد. در مورد نوع قرار تامین با توجه سن شخصیت سابقه میزان مجازات در صورت مطالبه دیه اتخاذ تصمیم می شود.

نظر اکثریت:
با دقت در بند پ ماده 1 قانون بیمه اجباری که در فوق بیان شد به نظر می رسد منظور قانون گذار حوادثی را مورد نظر دارد که در آن وسیله نقلیه عامل فعال و سبب فعال در وقوع حادثه باشد و مثال هایی که در ماده بیان می کند همگی از این قبیل موارد می باشد به این ترتیب قانون گذار در مثال های خود نیز این مورد را در نظر داشته است و منظور از سبب فعال آن است که وسیله نقلیه عامل زیان زننده باشد و نمی توان هر حادثه ای که در آن وسیله نقلیه نقش داشته باشد را منتسب به این ماده نمود. به طور مثال اگر طفلی بر روی خودرویی که در کنار خیابان پارک است بازی نماید و از آن بیفتد و صدمه ببیند آیا می توان به دلیل این که در حادثه خودرو حضور داشته است آن را حادثه ناشی از وسیله نقلیه بدانیم در فرض سوال نیز خودرو در حال حرکت می باشد و بدون اینکه با جایی برخورد کند یا حادثه ای خارج از عرف برای آن پیش بیاید صرفا به این دلیل که طفل روی صندلی ایستاده است و شیشه ها پایین می باشند از پنجره خودرو به بیرون پرت می شود به این دلیل سبب زیان زننده و فعال در این حادثه خودرو نمی باشد بلکه بی احتیاطی از جانب پدر می باشد که ایمنی را در این خصوص رعایت نکرده است به این ترتیب موضوع سوال مشمول ماده 714 قانون مجازات اسلامی نمی باشد بلکه مشمول ماده 616 قانون مجازات اسلامی و عنوان آن تسبیب در قتل غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی می باشد و در خصوص قرار تامین کیفری باید گفت با عنایت به فوت متوفی دیه بر عهده پدر می باشد و از آن جهت که در قتل غیر عمد حسب ماده 451 قانون مجازات اسلامی قاتل که در فرض سوال پدر می باشد از دیه ارث نمی برد به این ترتیب در فرض سوال اگر طفل دارای مادر باشد و تقاضای دیه کرده باشد. به این ترتیب باید قرار تامین کیفری با عنایت به مبلغ دیه و جنبه عمومی مجازات تعیین شده در ماده 616 قانون مجازات اسلامی تعیین گردد که مطمینا قرار وثیقه می باشد و در صورت رضایت ولی دم متوفی صرفا بر اساس جنبه عمومی بزه مذکور تعیین شده در ماده 616 قانون مجازات اسلامی قرار تامین کیفری تعیین می شود که بر اساس اوضاع و احوال می تواند کفالت یا وثیقه باشد.

نظر اقلیت:
با عنایت به این که در فرض سیوال عامل ایجاد حادثه خودرو وسیله نقلیه می باشد و طفل از داخل خودرو افتاده است لذا این حادثه ناشی از وسایل نقلیه می باشد. زیرا در بند پ ماده 1 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه که بیان می کند: هرگونه سانحه ناشی از وسایل نقلیه موضوع بند ث این ماده و محمولات آن ها از قبیل تصادم تصادف سقوط واژگونی آتش سوزی و یا انفجار یا هر نوع سانحه ناشی از وسایل نقلیه بر اثر حوادث مشمول بیمه موضوع این قانون. به این ترتیب این ماده کلیه حوادث را که در آن وسیله نقلیه نقش دارد را مشمول این قانون می داند وحتی در این ماده برای شمردن برخی از این حوادث از لفظ "از قبیل" استفاده کرده است که نشان از تمثیلی بودن آن دارد.به این ترتیب رفتار مورد نظر در فرض سوال با عنوان مجرمانه و بزه در ماده 714 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مطابقت دارد و عنوان اتهامی : قتل غیر عمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی می باشدو در خصوص قسمت ثانیا سوال باید بیان شود که با توجه به این که شرکت بیمه گر دیه متوفی را پرداخت می کند لذا قرار تامین کیفری از بابت جنبه عمومی این بزه تعیین می گردد که بسته به شخصیت بزهکار تعیین می گردد که معمولا در این خصوص قرار کفالت تعیین می گردد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر طرف تعهد را بیمه گذار وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود موضوع بیمه نامند.

مشاهده ماده 1 قانون بیمه

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 616 ـ از بین بردن تمام دندان های دائم بیست و هشتگانه دیه کامل دارد که به ترتیب زیر توزیع می شود: الف ـ دندان های جلو که عبارتند از: پیش چهارتایی و نیش که از هر کدام دو عدد در بالا و دو عدد در پایین میروید و جمعا دوازده عدد است هر کدام یک بیستم دیه کامل دارد. ب ـ دندان های عقب که در چهار سمت پایانی از بالا و پایین در هر کدام یک ضاحک و سه ضرس قرار دارد و جمعا شانزده عدد است هر کدام یک چهلم دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 616 قانون مجازات اسلامی

ماده 451 ـ در صورتی که قاتل از ورثه مقتول باشد چنانچه قتل عمدی باشد از اموال و دیه مقتول و در صورتی که خطای محض یا شبه عمدی باشد از دیه وی ارث نمیبرد. در موارد فقدان وارث دیگر مقام رهبری وارث است.

مشاهده ماده 451 قانون مجازات اسلامی

ماده 1ـ اصطلاحات به کار برده شده در این قانون دارای معانی به شرح زیر است: الف ـ خسارت بدنی: هر نوع دیه یا ارش ناشی از هر نوع صدمه به بدن مانند شکستگی نقص و ازکارافتادگی عضو اعم از جزئی یا کلی ـ موقت یا دائم دیه فوت و هزینه معالجه با رعایت ماده (35) این قانون به سبب حوادث مشمول بیمه موضوع این قانون ب ـ خسارت مالی: زیان هایی که به سبب حوادث مشمول بیمه موضوع این قانون به اموال شخص ثالث وارد شود. پ ـ حوادث: هرگونه سانحه ناشی از وسایل نقلیه موضوع بند (ث) این ماده و محمولات آنها از قبیل تصادم تصادف سقوط واژگونی آتش سوزی و یا انفجار یا هر نوع سانحه ناشی از وسایل نقلیه بر اثر حوادث غیرمترقبه ت ـ شخص ثالث: هر شخصی است که به سبب حوادث موضوع این قانون دچار خسارت بدنی و یا مالی شود به استثنای راننده مسبب حادثه ث ـ وسیله نقلیه: وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیرمتصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آنها ج ـ صندوق: صندوق تامین خسارت های بدنی چ ـ بیمه مرکزی: بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ح ـ راهنمایی و رانندگی: پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

مشاهده ماده 1 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM