نشست قضایی شماره 1400-8559

نشست قضایی شماره 1400-8559

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8559


کد نشست:
1400-8559

تاریخ برگزاری:
1399/09/26

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر جهرم

موضوع:
اعتراض به قرار منتهی به بازداشت در دادگاه بخش

پرسش:
در صورتی که یکی از قرارهای تامین کفالت یا وثیقه در دادگاه عمومی بخش صادر شود و متهم پس از عجز از تدارک تامین بازداشت شود رسیدگی به اعتراض وی در چه مرجعی صورت خواهد گرفت؟

نظر هیئت عالی:
اولا؛ با عنایت به قسمت اخیر ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مواردی که دادگاه بخش در مرحله تحقیقات مقدماتی مبادرت به صدور قرار کفالت یا وثیقه منتهی به بازداشت متهم می کند متهم بازداشتی مطابق ماده 226 قانون فوق الذکر حق اعتراض نسبت به اصل قرار کفالت یا وثیقه را دارد و مرجع رسیدگی به اعتراض با لحاظ ملاک تبصره ماده 80 قانون آ.د.ک دادگاه تجدیدنظر استان است.

نظر اکثریت:
دادگاه عمومی بخش در موارد غیر از ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری که در مقام دادرسی در امور کیفری قرار دارد هم عرض دادگاه کیفری دو شهرستان محسوب می شود و در چنین شرایطی نمی توان دادگاه کیفری دو شهرستان را نسبت به آن عالی تلقی نمود و لذا رسیدگی به اعتراض به قرار تامین صادره از دادگاه بخش در دادگاه کیفری دو شهرستان مربوطه معنا نخواهد داشت و از طرفی با عنایت به اینکه نسبت به آرا و همچنین نسبت به قرار بازداشت موقت صادره از دادگاه بخش دادگاه تجدیدنظر استان صالح به رسیدگی به اعتراض است باید قایل شد که در مورد قرارهای منتهی به بازداشت نیز دادگاه تجدیدنظر استان صلاحیت دارد که در این خصوص تبصره ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری قابل توجه است.

نظر اقلیت:
اعتراض به قرارهای منتهی به بازداشت مربوط به زمانی است که این قرارها از سوی دادسرا صادر شده باشد و در مواردی که دادگاه قرار تامین کفالت و وثیقه را صادر می نماید در صورتی که منتهی به بازداشت شود در قانون برای آن حق اعتراضی پیش بینی نشده است و این موضوع از مفهوم ماده 246 قانون آیین دادرسی کیفری نیز قابل برداشت است؛ چراکه صرفا در مورد بازداشت موقت حق اعتراض در نظر گرفته است و از آنجا که دادگاه عمومی بخش نیز به جانشینی دادگاه کیفری دو اقدام می نماید فقط قرار بازداشت موقت صادره از آن قابل اعتراض خواهد بود.

نظر ابرازی:
از آنجا که در بخش تحقیقات مقدماتی در قانون آیین دادرسی کیفری برای قرار تامین منتهی به بازداشت نیز علاوه بر بازداشت موقت حق اعتراض پیش بینی شده است و اینکه در دادگاه بخش تحقیقات مقدماتی نیز از سوی دادگاه صورت می گیرد و قابل قیاس با دادگاه کیفری دو که به کیفرخواست رسیدگی می نماید نیست لذا قرار منتهی به بازداشت نیز در دادگاه بخش قابل اعتراض است و از طرفی قانون فقط رسیدگی به اعتراض به بازداشت موقت را به دادگاه تجدیدنظر محول نموده لذا رسیدگی به سایر قرارهای منتهی به بازداشت دادگاه بخش در دادگاه کیفری دو شهرستان صورت خواهد گرفت.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 80 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری مقام قضایی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مرجع تجدید نظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرایمی که بطور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند دادگاه تجدید نظر است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 246 ـ در مواردی که پرونده متهم در دادگاه مطرح شده و از متهم قبلا تامین اخذ نشده یا تامین قبلی منتفی شده باشد دادگاه خود یا به تقاضای دادستان و با رعایت مقررات این قانون قرار تامین یا نظارت قضایی صادر می کند. چنانچه تصمیم دادگاه منتهی به صدور قرار بازداشت موقت شود این قرار طبق مقررات این قانون قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 246 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM