نشست قضایی شماره 1400-8432

نشست قضایی شماره 1400-8432

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8432


کد نشست:
1400-8432

تاریخ برگزاری:
1398/07/10

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
احضار و جلب مدیر عامل شخص حقوقی

پرسش:
در رسیدگی به جرایم اشخاص حقوقی نظیر حوادث کاری که در شرکت ها رخ می دهد باتوجه به صدور بخشنامه مورخ 1398/6/15 رییس محترم قوه قضاییه آیا امکان احضار و جلب مدیرعامل یا کارفرمای شخص حقوقی وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به صراحت مرقوم در قانون آیین دادرسی کیفری در بخش آیین دادرسی اشخاص حقوقی مواد 688 تا 696 امکان احضار و جلب نماینده شخص حقوقی وجود ندارد.

نظر اتفاقی:
همکاران محترم قضایی اتفاق نظر دارند که بخشنامه مزبور در تکمیل و تفسیر مواد 688 و 689 قانون آیین دادرسی کیفری است. باتوجه به این که وفق ماده 143 قانون مجازات اسلامی و ماده 184 قانون کار علاوه بر شخص حقیقی مسیول شخص حقوقی شخص حقوقی نیز مسیولیت کیفری دارد. تا قبل از صدور بخشنامه یادشده مطابق ماده 688 قانون آیین دادرسی کیفری هم زمان با احضار شخص حقیقی که اتهام متوجه او می باشد مرجع قضایی رسیدگی کننده مکلف بود به شخص حقوقی نیز اخطار نماید تا مطابق مقررات نماینده قانونی یا وکیل خود را معرفی نماید و پس از حضور این شخص نیز مطابق ماده 689 قانون یادشده اتهام شخص حقوقی برای او تبیین می گردید و متعاقبا قرار تامین کیفری متناسب برای شخص حقیقی و قرار مستقل برای شخص حقوقی صادر می گردید. با صدور بخشنامه مرجع قضایی می بایست ابتدا به شخص حقوقی ابلاغ نماید نماینده خود را معرفی کند و سپس با حضور نماینده یا وکیل شخص حقوقی اتهام تبیین شود و تحقیقات انجام گردد. چنانچه اتهام متوجه مدیرعامل یا شخص حقیقی دیگری در شرکت بود مشارالیه نیز احضار می شود و پس از تفهیم اتهام به او تحقیقات ادامه می یابد. درنتیجه با صدور بخشنامه رییس محترم قوه قضاییه صرفا لزوم احضار هم زمان شخص حقیقی و حقوقی منتفی شده است اما منعی برای احضار شخص حقیقی که رفتار او موجب توجه اتهام به شخص حقوقی شده وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 184 ـ در کلیه مواردی که تخلف از ناحیه اشخاص حقوقی باشد اجرت المثل کار انجام شده و طلب و خسارت باید از اموال شخص حقوقی پرداخت شود ولی مسئولیت جزایی اعم از حبس جریمه نقدی و یا هر دو حالت متوجه مدیر عامل یا مدیر مسئول شخصیت حقوقی است که تخلف به دستور او انجام گرفته است و کیفر درباره مسئولین مذکور اجرا خواهد شد.

مشاهده ماده 184 قانون کار

ماده 689 ـ پس از حضور نماینده شخص حقوقی اتهام وفق مقررات برای وی تبیین می شود. حضور نماینده شخص حقوقی تنها جهت انجام تحقیق و یا دفاع از اتهام انتسابی به شخص حقوقی است و هیچ یک از الزامات و محدودیت های مقرر در قانون برای متهم در مورد وی اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 689 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 688 ـ هرگاه دلیل کافی برای توجه اتهام به اشخاص حقوقی وجود داشته باشد علاوه بر احضار شخص حقیقی که اتهام متوجه او می باشد با رعایت مقررات مربوط به احضار به شخص حقوقی اخطار می شود تا مطابق مقررات نماینده قانونی یا وکیل خود را معرفی نماید. عدم معرفی وکیل یا نماینده مانع رسیدگی نیست. تبصره ـ فردی که رفتار وی موجب توجه اتهام به شخص حقوقی شده است نمی تواند نمایندگی آن را عهده دار شود.

مشاهده ماده 688 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 143 ـ در مسوولیت کیفری اصل بر مسوولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی در صورتی دارای مسوولیت کیفری است که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام یا در راستای منافع آن مرتکب جرمی شود. مسوولیت کیفری اشخاص حقوقی مانع مسوولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست.

مشاهده ماده 143 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM