نشست قضایی شماره 1400-8158

نشست قضایی شماره 1400-8158

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8158


کد نشست:
1400-8158

تاریخ برگزاری:
1399/06/13

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
تکلیف وثیقه یا وجه الکفاله در صورت فوت محکوم علیه

پرسش:
در صورتی که در اجرای احکام کیفری کفیل یا وثیقه گذار محکوم علیه را در فرجه قانونی معرفی ننماید و متعاقب آن دستور اخذ وجه الکفاله یا ضبط وجه الوثاقه صادر و قطعی گردد و سپس محکوم علیه فوت نماید یا موضوع محکومیت وی با حصول یکی از موارد ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری و یا به هر نحو دیگری منتقی گردد تصمیم مقتضی در خصوص وثیقه یا کفالت مضبوط چیست؟ (با در نظر گرفتن ماده 234 قانون آیین دادرسی کیفری )

نظر هیئت عالی:
با فوت محکوم علیه فوت کفیل یا وثیقه گذار ضبط وثیقه یا اخذ وجه الکفاله منتفی نمی گردد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه ظاهر مواد قانونی از جمله ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری و مواد بعدی دلالت بر اعتبار دستور ضبط دارد چراکه وثیقه گذار یا کفیل با حاضر نکردن متهم با شرایط مقرر در ماده مذکور به تعهد خود در فرجه قانونی عمل ننموده و لازمه آن ضبط معادل وجه قرار از وثیقه یا اخذ وجه الکفاله است که با فوت محکوم علیه یا حصول یکی از موارد مقرر در ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری موجب منتقی شدن آن حق نمی گردد چراکه این اقدام یک جریمه برای وثیقه گذار یا کفیل است تا در صورت عدم انجام به تعهدات خود وصول گردد. از طرفی در قرار تامین صادره نگاه به جبران ضرر و زیان وارده به شاکی است که از این محل نیز تامین می گردد. ماده 234 ارتباط به موضوع سوال ندارد مربوط به فوت کفیل یا وثیقه گذار است. لذا با ایجاد و ثتبیت تعهد و وقوع حق مکتسبه وجه الکفاله یا وثیقه تماما به نام دولت ضبط می شود.

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص مورد سوال نسبت به یک چهارم وجه قرار اقدام می گردد. ممکن است با استفاده از ملاک ماده 255 قانون مرقوم به طور کلی از دستور ضبط شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 234 ـ در صورت فوت کفیل یا وثیقه گذار قرار قبولی کفالت یا وثیقه منتفی است و متهم حسب مورد باید نسبت به معرفی کفیل یا ایداع وثیقه جدید اقدام کند مگر آنکه دستور اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه صادر شده باشد.

مشاهده ماده 234 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 236 ـ در صورتی که متهم پس از صدور دستور دادستان مبنی بر اخذ وجه التزام یا وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه و پیش از اتمام عملیات اجرائی در مرجع قضایی حاضر شود یا کفیل یا وثیقه گذار او را حاضر کند دادستان با رفع اثر از دستور صادره دستور اخذ یا ضبط حداکثر تا یک چهارم از وجه قرار را صادر می کند. در اینصورت اعتبار قرار تامین صادره به قوت خود باقی است. هرگاه متهم خود ایداع وثیقه کرده باشد مکلف است نسبت به تکمیل وجه قرار اقدام کند و چنانچه شخص ثالث از متهم کفالت نموده و یا ایداع وثیقه کرده باشد و رفع مسوولیت خود را درخواست نکند مکلف است نسبت به تکمیل وجه قرار اقدام کند. در صورتی که شخص ثالث رفع مسوولیت خود را درخواست کند متهم حسب مورد نسبت به معرفی کفیل یا وثیقه گذار جدید اقدام می کند. تبصره 1 ـ هرگاه متهم یا وثیقه گذار یا کفیل ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور ضبط بخشی از وجه قرار معادل وجه مقرر را به صندوق دولت واریز کند ضبط انجام نمی شود و اعتبار قرار تامین صادره به صورت کامل به قوت خود باقی است. تبصره 2 ـ در صورت تحت تعقیب قرار گرفتن اتباع بیگانه و تقاضای آنان بازپرس مکلف است مشخصات و نوع اتهام آنها را بلافاصله جهت اقدام لازم به دادستانی کل کشور اعلام نماید تا از آن طریق وفق مقررات به مراجع ذیربط اعلام شود. چنانچه تعقیب این افراد منجر به محکومیت قطعی شود قاضی اجرای احکام خلاصه ای از دادنامه را جهت اجرای این تبصره به دادستانی کل اعلام می کند. در صورت تقاضای ملاقات از سوی کنسولگری مربوط مراتب به دادستانی کل اعلام می شود تا بر اساس تصمیم آن مرجع مطابق مقررات اقدام شود. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 230 ـ متهمی که برای او قرار تامین صادر و خود ملتزم شده یا وثیقه گذاشته است در صورتی که حضورش لازم باشد احضار می شود و هرگاه ثابت شود بدون عذر موجه حاضر نشده است در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه وجه التزام تعیین شده به دستور دادستان اخذ و یا از وثیقه سپرده شده معادل وجه قرار ضبط می شود. چنانچه متهم کفیل معرفی کرده یا شخص دیگری برای او وثیقه سپرده باشد به کفیل یا وثیقه گذار اخطار می شود که ظرف یک ماه متهم را تحویل دهد. در صورت ابلاغ واقعی اخطاریه و عدم تحویل متهم به دستور دادستان حسب مورد وجه الکفاله اخذ و یا از وثیقه معادل وجه قرار ضبط می شود. دستور دادستان پس از قطعیت بدون صدور اجرائیه در اجرای احکام کیفری و مطابق مقررات اجرای احکام مدنی اجراء می شود. تبصره ـ مبلغ مازاد بر وجه قرار وثیقه پس از کسر هزینه های ضروری مربوط به اجرای دستور به وثیقه‏ گذار مسترد می شود.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM