نشست قضایی شماره 1399-7347

نشست قضایی شماره 1399-7347

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7347


کد نشست:
1399-7347

تاریخ برگزاری:
1398/11/14

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر شفت

موضوع:
قابل اعتراض بودن قرارهای نهایی صادر شده توسط دادگاه در تحقیقات مقدماتی جرایم در صلاحیت مستقیم

پرسش:
آیا با توجه به تبصره ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری قرار نهایی ( منع تعقیب موقوفی تعقیب...) صادر شده توسط دادگاه در جرایم در صلاحیت مستقیم ( مثلا درجه 7 و 8 ) طبق ماده 270 قانون مذکور ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر می باشد یا طبق ماده 427 قانون مذکور ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد؟ هم چنین آیا توسط دادستان عمومی و انقلاب حوزه قضایی قابل اعتراض است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
مرجع تجدید نظر نسبت به قرارهای نهایی دادگاه اعم از مرحله تحقیقات مقدماتی یا بعد از آن حسب مورد دادگاه تجدید نظر استان یا دیوان عالی کشور است.

نظر اکثریت:
آراء صادر شده از دادگاه طبق ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدید نظر در دادگاه تجدیدنظر می باشند و قرار منع و موقوفی تعقیب که دادگاه در مقام رسیدگی و تحقیقات مقدماتی طبق ماده 340 قانون مذکور صادر می نماید هم مشمول این ماده می شود و تبصره ماده 80 صرفا مرجع اعتراض را مشخص کرده است که این قرارها طبق ماده 427 و 433 توسط دادستان نیز قابل تجدیدنظر است.

نظر ابرازی:
چون دادگاه در مقام تحقیقات مقدماتی می باشد و قرارهای مذکور طبق بند الف ماده 340 و مواد مرتبط صادر می شوند این قرار ها طبق تبصره ماده 80 و ماده 270 قانون مذکور ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر می باشند و از سوی دادستان قابل اعتراض نمی باشد اما چنانچه دادگاه از مرحله تحقیقات مقدماتی عبور نماید و با تعیین وقت طبق بند ب ماده 340 و مواد مرتبط رسیدگی نماید تصمیم دادگاه در این مرحله که در ماهیت قرار نبوده بلکه حکم می باشد ( جز قرار موقوفی تعیقب که در هر دو مرحله قابل صدور است ) طبق ماده 427 و 433 قانون مذکور ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد و دادستان نیز حق تجدیدنظر خواهی دارد. نتیجتا قرارهای نهایی صادر شده توسط دادگاه در مقام تحقیقات مقدماتی طبق تبصره ماده 80 و متن ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر می باشند و دادستان حق اعتراض ندارد و در سایر موارد که دادگاه با تعیین وقت رسیدگی می نماید طبق ماده 427 و 433 قابل تجدیدنظر ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در دادگاه تجدیدنظر است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 80 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری مقام قضایی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مرجع تجدید نظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرایمی که بطور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند دادگاه تجدید نظر است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 433 ـ اشخاص زیر حق درخواست تجدید نظر یا فرجام دارند: الف ـ محکوم علیه وکیل یا نماینده قانونی او ب ـ شاکی یا مدعی خصوصی و یا وکیل یا نماینده قانونی آنان پ ـ دادستان از جهت برائت متهم عدم انطباق رای با قانون و یا عدم تناسب مجازات

مشاهده ماده 433 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM