نشست قضایی شماره 1398-5734

نشست قضایی شماره 1398-5734

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5734


کد نشست:
1398-5734

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر خوانسار

موضوع:
تکلیف دادسرا در خصوص پرونده های اعاده شده از دادگاه به جهت رفع نقص

پرسش:
چنانچه دادگاه در مقام رفع نقص و عدم پذیرش تحقیقات صورت گرفته توسط ضابطین نسبت به اعاده پرونده به دادسرا اقدام و درخواست اخذ اظهارات توسط قاضی دادسرا را نماید آیا دادسرا مکلف است راسا نسبت به اخذ اظهارات اقدام نماید یا علی رغم درخواست دادگاه می تواند در راستای اختیار حاصله از ماده 97 قانون آیین دادرسی کیفری پس از آموزش های لازم به ضابطین مجددا پرونده را جهت رفع نقص به مرجع انتظامی ارجاع دهد؟

نظر هیئت عالی:
استناد به ماده 97 قانون آیین دادرسی کیفری در مانحن فیه فاقد وجه است و ربطی به موضوع سوال ندارد. مع الوصف نظریه اکثریت که امکان ارجاع امر به ضابطین را جایز دانسته اند مورد تایید و صایب اعلام می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به صراحت قانون و اینکه درخواست دادگاه نمی تواند اختیارات قانونی مقامات دادسرا را محدود سازد امکان ارجاع امر به ضابطین وجود دارد مضاف به اینکه وفق تبصره 2 ماده 119قانون آیین دادرسی کیفری استماع شهادت شاهد توسط قاضی صادر کننده رای الزامی است و مستفاد از ماده 98 قانون مذکور می توان چنین استنباط نمود که این تکلیف صرفا ناظر به قاضی دادگاه و مقام صادرکننده حکم می باشد نه قاضی دادسرا. علاوه بر آن چنانچه قاضی دادگاه اظهارات شاهد را ناقص بداند می تواند خود راسا اقدام به تکمیل آن نماید.

نظر ابرازی:
در فرض سوال امکان واگذاری انجام تحقیقات به ضابطین وجود ندارد چرا که اصل بر لزوم انجام کلیه تحقیقات توسط مقام قضایی بوده و محول نمودن آن به ضابطان خلاف اصل است و چنانچه دادیار یا بازپرسی تحقیق انجام شده را ناقص بداند لازم است شخصا تحقیق نماید. از طرفی اگر دادگاه تحقیق توسط ضابطین را ناقص بداند وفق ماده 341 می تواند راسا اقدام به تحقیق نماید یا رفع آن را از دادسرا بخواهد و این امر ملازمه با انجام تحقیق توسط قضات دادسرا دارد و اگر باز به ضابطین ارجاع شود نقض غرض است. در واقع تشخیص نقص و طریق رفع آن وفق مواد 274 و341قانون آیین دادرسی کیفری با دادگاه است. بنابراین دادسرا حق مخالفت در اینکه موضوع نقص نیست یا به طریق دیگر رفع نقص نماید را ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 97 ـ بازپرس به منظور حمایت از بزه دیده شاهد مطلع اعلام کننده جرم یا خانواده آنان و همچنین خانواده متهم در برابر تهدیدات در صورت ضرورت انجام برخی از اقدامات احتیاطی را به ضابطان دادگستری دستور می دهد. ضابطان دادگستری مکلف به انجام دستورها و ارائه گزارش به بازپرس هستند.

مشاهده ماده 97 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM