نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1398/04/19

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
مرجع صالح در صورت طرح دو شکایت تعزیری و مستوجب دیه در دو حوزه قضایی مختلف.

پرسش:
در صورتی که شکایتی علیه متهم واحد در دو حوزه قضایی مطرح شود که یکی از شکایت ها مربوط به جرم مستوجب تعزیر و دیگری جرم مستوجب دیه باشد با توجه به اصل رسیدگی به جرایم متعدد متهم در یک مرجع با رعایت صلاحیت ذاتی در فرض سوال مرجع صالح کدام دادگاه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
همانطور که ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تصریح داشته است در رسیدگی توامان و یکجا به اتهامات متعدد متهم واحد با رعایت صلاحیت ذاتی معیار (جرم مهمتر) ملاک تشخیص مرجع قضایی رسیدگی کننده است و لذا در فرض پرسش که شخص متهم به ارتکاب جرم مستوجب تعزیر و نیز جرم مستوجب دیه است با توجه به ملاک های تشخیص جرم مهم نظیر میزان مجازات موثر در صلاحیت دادگاههای کیفری 1 و 2 (ماده 302 قانون آ.د.ک) یا قابلیت تجدید نظر خواهی جرایم مذکور در ماده 427 یا فرجام خواهی در ماده 428 ق.آ.د.ک باید مرجع صالح قضایی به رسیدگی را تعیین کرد و لذا در جرایم تعزیری درجه 1 و 2 و 3 که در صلاحیت دادگاه کیفری یک و قابلیت فرجام در دیوان عالی کشور را دارد نسبت به جرم مستوجب دیه جرم مهمتر محسوب می¬شود و دیه کمتر از یک دهم دیه کامله نسبت به جرم تعزیری درجه 7 به بالا غیر مهم محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به این که در ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری به صورت عام و مطلق حکم کرده است و اختصاص به جرایم تعزیری ندارد باید به هردوی جرم تعزیری و مستوجب دیه باید در یک حوزه قضایی رسیدگی شود زیرا حقوق دفاعیه متهم همانند سپردن تامین و معرفی وکیل رعایت می گردد و اتهامات متهم باید در شهری که جرم دارای مجازات حبس داشته باشد (حبس تعزیری) رسیدگی شود به این ترتیب ملاک رسیدگی جرم دارای مجازات حبس است و اگر مجازات حبس نداشته باشد باید استدلال کرد که کدام یک از مجازات بین مجازات تعزیری (جزای نقدی و شلاق) و مجازات دیه اهم است و این به صورت موردی با قاضی رسیدگی کننده پرونده است.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری ادامه و توضیحی برای ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری می باشدو ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری صرفا در خصوص تعزیرات حکم را بیان کرده است و در غیر از جرایم مستوجب تعزیری به هیچ عنوان جرم اهم و غیر اهم مطرح نمی شود به این ترتیب در هر حوزه ای که جرم مستوجب تعزیر محقق شده است اتهامات متهم رسیدگی می شود. با عنایت به این که بین مجازات تعزیر و مجازات دیه ترجیح بلا مرجح می باشد. لذا با وحدت ملاک از ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری مرجع صالح حوزه ای می باشد که زودتر اقدام به رسیدگی کرده است و یا متهم در آن حوزه دستگیر شده است می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 313 ـ به اتهامات متعدد متهم باید با رعایت صلاحیت ذاتی توامان و یکجا در دادگاهی رسیدگی شود که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد.

مشاهده ماده 313 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 428 ـ آراء صادره درباره جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه سه و بالاتر است و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها نصف دیه کامل یا بیش از آن است و آراء صادره درباره جرایم سیاسی و مطبوعاتی قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ اجرای این ماده مانع از انجام سایر وظایف نظارتی دیوان عالی کشور به شرح مقرر در اصل (161) قانون اساسی نمی باشد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 428 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM