نشست قضایی شماره 1399-7514

نشست قضایی شماره 1399-7514

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7514


کد نشست:
1399-7514

تاریخ برگزاری:
1398/08/01

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر علی آباد

موضوع:
قصور پزشکی منتهی به فوت یا جرح

پرسش:
در صورت ورود صدمه یا فوت فرد بیمار متعاقب عدم رعایت مقررات پزشکی و موازین فنی از سوی پزشک یا پزشکان معالج در معالجات پزشکی. آیا پزشک در مقابل فرد بیمار یا اولیا دم وی ضامن و مسیول است و آیا مسیولیت وی صرفا دیه مقدر بوده و یا تسری به هزینه های درمان یا غیر درمان دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در موضوع سوال با فرض تقصیر پزشک مبلغ مازاد بر دیه عنوان عام خسارت را داشته که با توجه به قواعد فقهی تسبیب لا ضرر و مواد 1 و 5 قانون مسیولیت مدنی قابل مطالبه است.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 495 قانون مجازات اسلامی پزشک در معالجاتی که انجام می دهد که موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آن که مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد و یا قبل از معالجه برایت گرفته باشد و مرتکب تقصیر هم نشود اخذ برایت در مقام احراز ادله و اثبات تقصیر موثر می باشد و در خصوص خسارات مازاد بر دیه از آنجا که نمی بایست هیچ گونه خسارتی غیر قابل جبران باقی بماند هزینه های مازاد بر دیه از طریق دادخواست در چارچوب قانون مسیولیت مدنی و قاعده لاضرر قابل مطالبه می باشد و از احکام مربوط به دیات و محتوای مواد قانون راجع به آنها نفی جبران سایر خسارات و ضرر و زیان وارده به بخشی علیه استنباطی نمی شود و با عنایت به اینکه منظور از خسارات و ضرر و زیان تداول برخی است لذا مطابق مواد 1 و 2 و 3 قانون مسیولیت مدنی و قاعده کلی لاضرر و قاعده تبسبیب لزوم جبران این گونه خسارات بلا اشکال است.

نظر اقلیت:
در خصوص مسیولیت پزشکان همه همکاران حاضر درجلسه اتفاق نظر داشته اند ولیکن در خصوص هزینه های مازاد بر دیه چون پرداخت خسارت جنبه مجازات ندارد نمیتوان در حکم کیفری و به عنوان مجازات تعیین کرد مگر آن که شخص زیان دیده در چارچوب ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری تا قبل از اعلام ختم دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه نموده باشد که در این خصوص محکمه کیفری موظف به صدور حکم می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 5 - اگر در اثر آسیبی که به بدن یا سلامتی کسی وارد شده در بدن او نقصی پیدا شود یا قوه کار زیان دیده کم گردد و یا از بین برود و یا موجب افزایش مخارج زندگانی او بشود وارد کننده زیان مسئول جبران کلیه خسارات مزبور است. دادگاه جبران زیان را با رعایت اوضاع و احوال قضیه به طریق مستمری و یا پرداخت مبلغی دفعتا واحده تعیین می نماید و در مواردی که جبران زیان باید به طریق مستمری به عمل آید تشخیص این که به چه اندازه و تا چه میزان و تا چه مبلغ می توان از وارد کننده زیان تامین گرفت با دادگاه است. اگر در موقع صدور حکم تعیین عواقب صدمات بدنی به طور تحقیق ممکن نباشد دادگاه از تاریخ صدور حکم تا دو سال حق تجدید نظر نسبت به حکم خواهد داشت.

مشاهده ماده 5 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

ماده 3 - دادگاه میزان زیان و طریقه و کیفیت جبران آن را با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین خواهد کرد جبران زیان را به صورت مستمری نمی شود تعیین کرد مگر آن که مدیون تامین مقتضی برای پرداخت آن بدهد یا آن که قانون آن را تجویز نماید.

مشاهده ماده 3 قانون مسئولیت مدنی

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM