نشست قضایی شماره 1400-8353

نشست قضایی شماره 1400-8353

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8353


کد نشست:
1400-8353

تاریخ برگزاری:
1399/03/18

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
پرداخت اجرت المثل (مورد حکم دعوی حقوقی) از محل وثیقه ضبط شده توسط دادستان در پرونده کیفری

پرسش:
در صورتیکه شاکی همزمان با طرح دعوی کیفری دعوی حقوقی مبنی بر پرداخت اجرت المثل مال (موضوع جرم) در شعبه حقوقی مطرح نماید و هر دو منجر به صدور رای قطعی در حق شاکی (و خواهان) گردد؛ آیا در صورتیکه وثیقه گذار در دعوی کیفری متهم را حاضر ننموده و دستور ضبط وثیقه صادر (توسط دادستان) و قطعی شده باشد از محل وثیقه می توان اجرت المثل را به محکوم له پرداخت نمود ؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال پاسخ اداره کل حقوقی به شماره 2091/97/7 ک – 1397/8/1 در صورتی که مال موضوع وثیقه ضبط شده است موجبی برای تامین مدعی به خصوصی نیست؛ اما چنانچه صرفا دستور ضبط صادر گردیده به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
مستفاد از مواد 232 233 و 538 قانون آیین دادرسی کیفری این است که در مواردی که متهم حضور نیافته و محکوم شده محکوم به و یا ضرر و زیان مدعی خصوصی از تامین گرفته شده پرداخت خواهد شد. لذا چنانچه موضوع محکومیت محکوم علیه پرداخت وجوهی در حق محکوم له باشد (تحت عنوان ضرر و زیان ناشی از جرم فوق) ولو اینکه این دعوی جدای از پرونده کیفری در شعبه حقوقی مطرح شده باشد پرداخت محکوم به مذکور از محل وثیقه تودیعی بلامانع است؛ لذا به صرف احراز این موضوع که ضرر و زیان مورد حکم ناشی از جرم مورد ادعا بوده جهت پرداخت محکوم به از محل وثیقه کافی می باشد.

نظر اقلیت:
حسب مواد 232 233 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتیکه در دادگاه کیفری در ضمن رای کیفری وفق مواد 15 16 و 17 قانون مذکور راجع به دعوی حقوقی (ضرر و زیان ناشی از جرم) رای صادر شده باشد امکان پرداخت اجرت المثل از محل وثیقه به محکوم له وجود داشته لکن در صورتیکه راجع به خواسته ضرر و زیان یا پرداخت اجرت المثل در شعب حقوقی رای صادر شده باشد امکان پرداخت آن از محل وثیقه در پرونده کیفری نمی باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 16 ـ هرگاه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه حقوقی اقامه شود دعوای مذکور قابل طرح در دادگاه کیفری نیست مگر آنکه مدعی خصوصی پس از اقامه دعوی در دادگاه حقوقی متوجه شود که موضوع واجد جنبه کیفری نیز بوده است که در این صورت می تواند با استرداد دعوی به دادگاه کیفری مراجعه کند. اما چنانچه دعوای ضرر و زیان ابتداء در دادگاه کیفری مطرح و صدور حکم کیفری به جهتی از جهات قانونی با تاخیر مواجه شود مدعی خصوصی می تواند با استرداد دعوی برای مطالبه ضرر و زیان به دادگاه حقوقی مراجعه کند. چنانچه مدعی خصوصی قبلا هزینه دادرسی را پرداخته باشد نیازی به پرداخت مجدد آن نیست.

مشاهده ماده 16 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 538 ـ در اجرای مواد (232) و (233) این قانون دیه و یا ضرر و زیان ناشی از جرم در ابتداء از محل تامین اخذ شده پرداخت و مازاد بر آن به نفع دولت ضبط می شود.

مشاهده ماده 538 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 232 ـ دیه با رعایت مقررات مربوط و ضرر و زیان محکوم‏له در صورتی از مبلغ وثیقه یا وجه الکفاله کسر می شود که امکان وصول آن از بیمه میسر نباشد و محکوم علیه حاضر نشود و وثیقه گذار یا کفیل هم وی را طبق مقررات حاضر ننموده و عذر موجهی هم نداشته باشد.

مشاهده ماده 232 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 233 ـ چنانچه قرار تامین صادر شده متضمن تادیه وجه التزام باشد یا متهم خود ایداع وثیقه کرده باشد در صورت عدم حضور محکوم علیه و عدم امکان وصول آن از بیمه علاوه بر اخذ دیه و ضرر و زیان محکوم‏له از محل تامین جزای نقدی نیز در صورت محکومیت وصول می شود و در مورد قرار وثیقه در صورت حضور و عجز از پرداخت محکومیت های فوق با لحاظ مستثنیات دین از محل تامین اخذ می شود.

مشاهده ماده 233 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM