نشست قضایی شماره 1399-6723

نشست قضایی شماره 1399-6723

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6723


کد نشست:
1399-6723

تاریخ برگزاری:
1397/11/08

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر بروجرد

موضوع:
مسئولیت پرداخت دیه شخصی که بدون اذن برای دیگری عملی انجام می دهد

پرسش:
شخص ب که در کار درب کرکره ای می باشد اقدام به تماس با شخص ج که دارای تاکسی بار می باشد می کند و از وی می خواهد تا درب ساخته شده وی را برای شخص الف به مقصد برساند شخص ب خود را به مقصد می رساند و وقتی که ج بار را به مقصد می رساند صریحا به وی می گوید که به علت اینکه کارگر جهت خالی نمودن بار وجود دارد شما در خالی نمودن بار کمکی نکن و شخص ج چون خود عجله دارد اقدام به خالی نمودن بار می کند. در حین بردن درب به داخل خانه شخص الف به علت عملیات ساختمانی که وجود دارد شخص ج یونولیت زیر پایش می شکند و به پایین می افتد و صدماتی به وی وارد می گردد:

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این که فرض پرسش از شمول ماده 523 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 خارج است نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان بروجرد موجه و مورد تایید است. بدیهی است که پاسخ مزبور مفروض بر ورود بدون اذن به منزل دیگری است.

نظر اکثریت:
ماده 507 و 508 و 523 قانون مجازات اسلامی 1392 چون حضور ج بدون اذن و اجازه است و وقتی می گویند که دست نزن یعنی کمک نکن و حمل نکن و وارد نکن و شخصی که در ملک خودش علایم کشنده دارد حتی اگر فردی که بدون اجازه وارد شده باشد دیگر هر اتفاقی بیفتد به پای خودش است و مشمول عمومات می باشد و ج شامل قاعده اقدام است.

نظر اقلیت:
با توجه به تبصره ماده 508 که هرچند ورود مجنی علیه بدون اذن بوده لکن با احراز وجود رابطه علیت و سببیت بین جراحات وارده و ایراد صدمه به وی با قصوری که متوجه سازنده ملک می باشد و نه کسی که تماس گرفته به نظر می رسد مقداری از قصور متوجه شخص مجنی علیه و مقداری متوجه شخص مالک است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 14 ـ مجازات های مقرر در این قانون چهار قسم است: الف ـ حد ب ـ قصاص پ ـ دیه ت ـ تعزیر تبصره ـ چنانچه رابطه علیت بین رفتار شخص حقوقی و خسارت وارد شده احراز شود دیه و خسارت قابل مطالبه خواهد بود. اعمال مجازات تعزیری بر اشخاص حقوقی مطابق ماده (20) خواهد بود.

مشاهده ماده 14 قانون مجازات اسلامی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 507 ـ هرگاه شخصی در معابر و اماکن عمومی یا ملک دیگری بدون اذن مالک گودالی حفر کند یا چیز لغزنده ای در آن قرار دهد و یا هر عملی انجام دهد که سبب آسیب دیگری گردد ضامن دیه است مگر اینکه فرد آسیب دیده با علم به آن و امکان اجتناب عمدا با آن برخورد نماید.

مشاهده ماده 507 قانون مجازات اسلامی

ماده 508 ـ هرگاه شخصی یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون را در ملک خویش یا مکانی که در تصرف و اختیار اوست انجام دهد و سبب آسیب دیگری گردد ضامن نیست مگر اینکه شخصی را که آگاه به آن نیست به آنجا بخواند و به استناد آن جنایتی به وی وارد گردد. تبصره 1 ـ هرگاه شخص آسیب دیده بدون اذن مالک یا با اذنی که قبل از انجام اعمال مذکور از مالک گرفته وارد شود و صاحب ملک از ورود او اطلاع نداشته باشد مالک ضامن نیست مگر اینکه صدمه یا تلف به علت اغواء سهل انگاری در اطلاع دادن و مانند آن مستند به مالک باشد. تبصره 2 ـ هرگاه کسی در ملک دیگری و بدون اذن او مرتکب یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون گردد و شخص ثالثی که بدون اذن وارد آن ملک شده است آسیب ببیند مرتکب عهده دار دیه است مگر اینکه بروز حادثه و صدمه مستند به خود مصدوم باشد که در این صورت مرتکب ضامن نیست مانند اینکه مرتکب علامتی هشداردهنده بگذارد یا درب محل را قفل کند لکن مصدوم بدون توجه به علائم یا با شکستن درب وارد شود.

مشاهده ماده 508 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM