نشست قضایی شماره 1399-6891

نشست قضایی شماره 1399-6891

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6891


کد نشست:
1399-6891

تاریخ برگزاری:
1397/11/15

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
تکلیف دادسرا در رسیدگی به اتهام طفل با وجود افراد متعدد که مشارکت در جرم دارند

پرسش:
چنانچه بزهی به مشارکت و معاونت چند شخص رخ دهد و احدی از معاونین طفل باشد شعبه تحقیق دادسرا با چه تکلیفی مواجه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به اینکه مطابق تبصره 1 ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر 15 سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و لذا به ویژه در خصوص جرایم اطفال دادسرا فاقد صلاحیت در تحقیقات مقدماتی است نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان بیرجند با حذف عبارت " دادگاه پرونده مربوط به طفل " تا پایان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به مقررات مواد 312 و 285 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ضروری است در مورد طفل بدل تهیه و در مورد افراد غیر طفل تحقیقات مقدماتی صورت پذیرد.فی الواقع با توجه به صلاحیت عام دادسرا حضور طفل در بین شرکاء مانع از تحقیقات دادسرا نمی گردد و دادگاه باید پرونده مربوط به طفل را در وقت نظارت قرار دهد تا پرونده از دادسرا به دادگاه ارسال گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به اصول دادرسی ضروری است در مورد بزه به صورت واحد رسیدگی شود؛ چرا که اولا رسیدگی به بزه معاونت به صورت تبعی نسبت بزه اصلی رسیدگی می شود و فرع را نمی توان جدای از اصل مورد نگرش قرار داد؛ ثانیا با برداشت از ماده 18 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 قانونگذار به دنبال جلوگیری از صدور آراء متضاد می باشد و رسیدگی جداگانه در دادسرا و دادگاه باعث صدور آراء و تصمیمات متناقض می شود و از طرفی با وحدت ملاک از تبصره ماده 311 قانون مذکور باید گفت اصل بر رسیدگی همزمان بوده و با در نظر گرفتن صلاحیت ذاتی دادگاه در مورد جرایم اطفال و رعایت حقوق طفل لازم است پرونده به طور کامل برای امر تحقیق و رسیدگی به دادگاه ارسال گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 285 ـ در معیت دادگاه اطفال و نوجوانان و در محل آن شعبه ای از دادسرای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای ویژه نوجوانان به سرپرستی یکی از معاونان دادستان و با حضور یک یا چند بازپرس تشکیل می شود. تحقیقات مقدماتی جرایم افراد پانزده تا هجده سال به جز جرایم موضوع مواد (306) و (340) این قانون که به طور مستقیم از سوی دادگاه صورت می گیرد در این دادسرا به عمل می آید. تبصره 1 ـ تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید و دادگاه مذکور کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام می دهد. تبصره 2 ـ در جرایم مشهود هرگاه مرتکب طفل یا نوجوان باشد ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات ادوات آثار علائم و دلایل جرم اقدام نمایند لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را ندارند و در صورت دستگیری وی موظفند متهم را حسب مورد فوری به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. انقضاء وقت اداری و نیز ایام تعطیل مانع از رجوع به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان نیست.

مشاهده ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 312 ـ هرگاه یک یا چند طفل یا نوجوان با مشارکت یا معاونت اشخاص بزرگسال مرتکب جرم شوند و یا در ارتکاب جرم با اشخاص بزرگسال معاونت نمایند فقط به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود. تبصره ـ در جرایمی که تحقق آن منوط به فعل دو یا چند نفر است در صورتی که رسیدگی به اتهام یکی از متهمان در صلاحیت دادگاه اطفال و نوجوانان باشد رسیدگی به اتهام کلیه متهمان در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل می آید. در این صورت اصول حاکم بر رسیدگی به جرایم اشخاص بالاتر از هجده سال تابع قواعد عمومی است.

مشاهده ماده 312 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 18 ـ هرگاه رای قطعی کیفری موثر در ماهیت امر حقوقی باشد برای دادگاهی که به امر حقوقی یا ضرر و زیان رسیدگی می کند لازم الاتباع است.

مشاهده ماده 18 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM