نشست قضایی شماره 1400-8316

نشست قضایی شماره 1400-8316

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8316


کد نشست:
1400-8316

تاریخ برگزاری:
1399/02/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
اعتبار امر مختومه درخصوص شکایت مطرح نشده

پرسش:
اگر شاکی در شکواییه دی ماه 1398 خود اتهامات متعددی را عنوان نماید و بازپرس قرار منع تعقیب صادر کند و شاکی به قرار صادره اعتراض کند و دادگاه کیفری دو بعضی از اتهامات و به اشتباه اتهامی که اصلا شاکی طرح شکایت نکرده است را نقص نماید و قرار جلب به دادرسی صادر نماید و متهم در دادسرا مجددا تفهیم اتهام شود و پرونده مجددا به دادگاه ارسال گردد و قاضی پرونده بازنشسته شده باشد الف) شما به عنوان رییس جدید شعبه درخصوص اتهامی که شاکی عنوان نکرده اما ریاست شعبه قبلی آن عنوان را نقض نموده باشند چه تصمیمی می گیرید؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال با توجه به اینکه صدور قرار جلب به دادرسی فاقد وجاهت قانونی بوده و اشتباها صادر گردیده دادرس جدید دادگاه در قالب تصمیم اداری پرونده را مختومه می کند؛ که البته این تصمیم امر قضاوت شده محسوب نمی گردد و در فرضی که دادگاه در خصوص موضوعی که شکایت نشده و در زمره جرایم قابل گذشت بوده حکم به برایت صادر کرده باشد حکم مذکور هرچند به اشتباه اعتبار امر مختوم را دارد.

نظر اکثریت:
1- فرض سوال مربوط به مواردی است که به عنوان مثال در دادسرا عناوینی مثل خیانت در امانت و توهین و افترا شکایت شده و قرار منع تعقیب صادرشده و پس از آن دادگاه به اشتباه علی رغم عدم طرح شکایت شاکی در خصوص غصب عنوان قرار جلب به دادرسی صادر می نماید. (نه اینکه رفتار متهم را غصب عنوان تشخیص دهد بلکه اشتباها اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی دایر بر غصب عنوان می نماید)؛ در این جا دادرس جدید با توجه به اینکه صدور قرار جلب به دادرسی فاقد وجاهت قانونی بوده و اشتباها صادر شده است می بایست هم در جرایم قابل گذشت و هم غیر قابل گذشت در قالب تصمیم اداری مختومه کننده اقدام به اتخاذ تصمیم نماید این تصمیم اعتبار امر مختومه ندارد.

نظر اقلیت:
1- با توجه به اینکه تعقیب امر کیفری طبق قانون شروع نشده است و بدون انجام هیچ گونه تحقیقاتی به غلط قرار جلب به دادرسی صادر شده است موضوع مشمول ماده 383 و بند پ ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری خواهد بود و چون به علت قانونی متهم قابل تعقیب نمی باشد (هم در جرایم قابل گذشت و هم در جرایم غیرقابل گذشت) می بایست قرار موقوفی تعقیب صادر شود. قرار موقوفی تعقیب صادره اعتبار امر مختومه ندارد؛ چرا که اصلا شاکی شکایتی تحت عنوان غصب عنوان مطرح نکرده است و در آینده می تواند اقدام به طرح شکایت نمایند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM