نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/11/19

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بن

موضوع:
نقض قرار تعقیب دادسرایی که صلاحیت محلی ندارد توسط دادگاه

پرسش:
چنان چه دادسرا فاقد صلاحیت محلی باشد و به موضوع اتهامی رسیدگی نماید و پرونده منجر به صدور قرار منع تعقیب گردد و اعتراض صورت پذیرد و دادگاه آن را نقض نماید آیا دادگاه می بایستی پرونده را با قرار عدم صلاحیت به مرجع صالح ارسال کند یا می بایستی به دادسرا اعاده تا دادسرا نسبت به صدور قرار عدم صلاحیت اقدام نماید؟

نظر هیئت عالی:
هرگاه دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض شاکی نسبت به صدور قرار منع تعقیب موضوع مواد 270 و 274 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی معتقد به صدور قرار عدم صلاحیت بوده و با نقض قرار صادره پرونده را جهت صدور قرار مقتضی ( عدم صلاحیت) به دادسرا اعاده نماید نظر به حکم مقرر در ماده ی 273 و با عنایت به ماده ی 22 قانون یاد شده تصمیم موصوف برای مقامات قضایی دادسرا (بازپرس و دادستان ) در فرض سوال لازم الاتباع است.

نظر اکثریت:
با توجه به مناط ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه وظیفه دارد قرار مورد اعتراض را نقض نماید و پرونده را به دادسرا اعاده نماید تا دادسرا با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به مرجع صالح ارسال کند. در واقع با عنایت به این که در قانون آیین دادرسی کیفری ماده ای که به صراحت از این موضوع یاد کرده باشد نداریم می بایستی بر اساس عمومات و کلیات قواعد آیین دادرسی کیفری اتخاذ تصمیم نمود. لذا با توجه به این که صلاحیت دادسرا همواره تابع صلاحیت دادگاه متبوع خویش است با استفاده از مناط ماده ی 450 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه قرار منع تعقیب مورد اعتراض را نقض و پرونده را جهت صدور قرار عدم صلاحیت به دادسرا اعاده می کند.

نظر اقلیت:
با توجه به این که قانون گذار در ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری صراحتا بیان نموده است که پس از اعتراض به قرار منع تعقیب می بایستی دادگاه یا اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی نماید یا این که پرونده را با نقص تحقیقات به دادسرا اعاده کند. لذا با توجه به صراحت ماده دادگاه پس از نقض قرار می بایستی یکی از 2 اقدام پیش گفت را انجام دهد و نقض قرار و اعاده ی پرونده جهت صدور قرار عدم صلاحیت فاقد محمل قانونی است و از طرفی تشخیص صلاحیت هر مرجع بر عهده ی همان مرجع می باشد. لذا چنان چه دادسرای فاقد صلاحیت محلی به پرونده ای رسیدگی نمود و قرار منع تعقیب صادر شد دادگاه در مواجهه با اعتراض به قرار منع تعقیب می بایست ماهیتی رسیدگی کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 450 ـ رئیس شعبه پرونده های ارجاعی را بررسی و گزارش جامع آن را تهیه می کند و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه تجدید نظر استان ارجاع می دهد. این عضو گزارش پرونده را که متضمن جریان آن و بررسی کامل در خصوص تجدید نظرخواهی و جهات قانونی آن است تهیه و در جلسه دادگاه قرائت می کند. خلاصه این گزارش در پرونده درج می شود و سپس دادگاه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می نماید: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست یا دادگاه صادر کننده رای میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه تجدید نظر استان آن را بدون اظهار نظر اعاده کند و یا دادگاه تجدید نظر می تواند خود مبادرت به انجام تحقیقات نماید. ب ـ هرگاه رای صادره از نوع قرار باشد و تحقیقات یا اقدامات دیگر ضروری نباشد و قرار مطابق مقررات صادر شده باشد آن را تایید و پرونده به دادگاه صادر کننده قرار اعاده می شود و چنانچه به هر علت دادگاه تجدید نظر عقیده به نقض داشته باشد پرونده برای رسیدگی به دادگاه صادرکننده قرار اعاده می شود و آن دادگاه مکلف است خارج از نوبت رسیدگی کند. پ ـ هرگاه رای توسط دادگاهی که صلاحیت ذاتی یا محلی ندارد صادر شود دادگاه تجدید نظر استان رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال و مراتب را به دادگاه صادرکننده رای اعلام می کند. ت ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای مقتضی صادر می کند. ث ـ در غیر از موارد مذکور در بندهای فوق هرگاه جرم از جرایم مستوجب مجازات های حدود قصاص و جرایم غیرعمدی مستوجب بیش از نصف دیه و یا جرایم تعزیری درجه چهار و پنج باشد بطور مطلق و در جرایم تعزیری درجه شش و هفت در صورت محکومیت به حبس و در سایر جرایم در صورت اقتضاء دادگاه تجدیدنظر با صدور دستور تعیین وقت رسیدگی طرفین و اشخاصی را که حضورشان ضروری است احضار می کند. طرفین می توانند شخصا حاضر شوند یا وکیل معرفی کنند. در هرحال عدم حضور یا عدم معرفی وکیل مانع از رسیدگی نیست. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM