نشست قضایی شماره 1398-6175

نشست قضایی شماره 1398-6175

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6175


کد نشست:
1398-6175

تاریخ برگزاری:
1397/11/04

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر ورامین

موضوع:
نیابت موضوع مواد 340 قانون آئین دادرسی کیفری 1392

پرسش:
در خصوص نیابت های اعطایی به دادسرا از جانب دادگاه کیفری 2 حوزه های قضایی دیگر یا حوزه قضایی بخش در راستای انجام تحقیقات از جمله احضار جلب تفهیم اتهام و اخذ تامین کیفری متناسب و.. ..نسبت به جرایمی که با امعان نظر به ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در صلاحیت دادسرا نمی باشد چه اقدامی متصور می باشد خواهشمند است مستند و مستدل بیان فرمایید دادسرا در صورت مواجه با چنین نیابت ها چه تصمیمی اتخاذ نماید ؟

نظر هیئت عالی:
در تایید نظر اکثریت نظریه اداره حقوقی به شماره 7/97//1438 مورخ 7/5/1397 که مورد تایید هیات عالی است عینا نقل می شود:

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 2 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 دادرسی کیفری بایستی مستند به قانون باشد و در برابر امر قانونی نمی توان اجتهاد مخالف داشت لذا با توجه به مقرره ماده 340 از قانون موصوف قانونگذار حکیم تصریحا اعلام داشته رسیدگی به جرایم تعزیری درجات 7 و 8 مستقیما در دادگاه کیفری 2 صالح صورت می گیرد بنابراین با تصریح ماده قانونی جایی برای تفسیر این امر نیست که دادگاه در راستای اعطاء نیابت مقرره ماده 340 قانون مذکور را نادیده بگیرد و از آنجا که مقررات مربوط به صلاحیت مراجع قضایی از قواعد آمره می باشد که خلاف آن نمی توان رفتار کرد و در پایان با امعان نظر به ذیل ماده 119 قانون فوق الذکر تصریحا اعلام شده در صورتی که نیابت مربوط به مرجع قضایی دیگر باشد پرونده نیابت به مرجع مربوطه جهت اقدام ارسال و مراتب به مرجع معطی اعلام می گردد و زمانی که دادسرا اصالتا و مستقلا نمی تواند به جرایم درجه 7 و 8 رسیدگی کند چگونه می تواند نیابتا رسیدگی کند لذا انجام نیابت در فرض سوال توسط دادسرا محل اشکال است.

نظر اقلیت:
باعنایت به فلسفه ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 که صرفا جهت جلوگیری از ایجاد اطاله رسیدگی در جرایم کم اهمیت بوده است و با عنایت به تفویض اختیاری که از مرجع معطی صورت گرفته و اختیارات انجام تحقیق صرفا به مرجع مجری نیابت واگذار و تفویض گردیده لذا مانعی در جهت انجام مفاد نیابت با موضوع جرایم مقرر در ماده 340 قانون مذکور برای دادسرا نمی باشد هر چند که دادسرا مستقلا نتواند رسیدگی ابتدایی به جرایم درجه 7 و 8 داشته است بنابراین با امعان نظر به ذیل ماده 119 قانون فوق الذکر زمانی نیابت به مرجع مربوطه ارسال می گردد که مرجع رسیدگی آن خارج از حوزه قضایی باشد علیهذا در فرض مسیله با تفویض اختیار از جانب مرجع معطی دادسرا مانعی در انجام مفاد نیابت ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 2 ـ دادرسی کیفری باید مستند به قانون باشد حقوق طرفین دعوی را تضمین کند و قواعد آن نسبت به اشخاصی که در شرایط مساوی به سبب ارتکاب جرایم مشابه تحت تعقیب قرار می گیرند به صورت یکسان اعمال شود.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM