نشست قضایی شماره 1400-8075

نشست قضایی شماره 1400-8075

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8075


کد نشست:
1400-8075

تاریخ برگزاری:
1398/11/02

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر همدان

موضوع:
عدم تجدید نظر خواهی احد از متهمین پرونده که دارای طرفین متعدد می باشد.

پرسش:
پرونده ای که طرفین متعدد داشته و برخی از افراد پرونده تقاضای تجدید نظر خواهی نموده و برخی ننموده اند و پس از طرح موضوع در دادگاه تجدید نظر و قطعیت دادنامه پرونده به واحد اجرای احکام ارسال می گردد در این اثنا افرادی که تجدید نظر خواهی ننموده اند یا رای به صورت غیابی بوده درخواست واخواهی می نمایند و دادگاه تجدید نظر با این استدلال که پرونده صرفا در خصوص افرادی که تجدید نظر خواهی نموده اند رسیدگی و نسبت به صدور رای اقدام نموده دادنامه را قطعی دانسته و در خصوص سایر افراد عقیده بر رسیدگی در دادگاه بدوی داشته لذا مستدعی است در رد یا قبول استدلال مذکور چنانچه مطلبی دارید بیان نمایید؟

نظر هیئت عالی:
در موضوع کیفری انسان مورد محاکمه قرار می گیرد بنابراین سلب حق واخواهی محتاج به نص است و ماده 308 قانون آیین دادرسی مدنی قابل تسری در موضوعات کیفری نیست نتیجتا به صحت نظریه اکثریت اعلام عقیده می شود.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه حق تجدید نظر خواهی و واخواهی از حقوق مسلم متهم یا متهمین پرونده می باشد و در جاییکه با اعتراض شاکی یا اعتراض متهم یا متهمین دیگر پرونده به دادگاه تجدید نظر رفته باشد این امر موجبی جهت جلوگیری از حق تجدید نظر خواهی یا واخواهی دیگر متهم یا متهمینی که واخواهی و تجدید نظر خواهی ننموده اند نمی باشد و مضافا اینکه از آنجاییکه قانون در این خصوص ساکت می باشد با استناد به اصل تفسیر به نفع متهم حق واخواهی و تجدید نظر خواهی متهم یا متهمین پابرجا می باشد و چنانچه متهم یا متهمین نیز تجدید نظر خواهی نکرده باشند در خصوص آزادی مشروط و غیره نیز دادگاه بدوی بایستی اظهار نظر نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به بند ب ماده 455 از قانون آیین دادرسی کیفری نظر به اینکه پرونده های واصله به دادگاه تجدید نظر از سوی شعبه مربوطه مطالعه می گردد و صرفنظر از اینکه اعتراض از سوی چه کسی ( چه شاکی و چه متهم ) صورت پذیرفته باشد؛ پس از اظهار نظر از سوی دادگاه تجدید نظر رای قطعی می باشد و متهم یا متهمین دیگر حق واخواهی و تجدید نظر خواهی ندارند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 434 ـ جهات تجدید نظرخواهی به شرح زیر است: الف ـ ادعای عدم اعتبار ادله یا مدارک استنادی دادگاه ب ـ ادعای مخالف بودن رای با قانون پ ـ ادعای عدم صلاحیت دادگاه صادرکننده رای یا وجود یکی از جهات رد دادرس ت ـ ادعای عدم توجه دادگاه به ادله ابرازی تبصره ـ اگر تجدید نظرخواهی به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آید در صورت وجود جهت دیگر به آن هم رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 434 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 308 - رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده موثر است و شامل کسی که واخواهی نکرده است نخواهد شد مگر این که رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM