نشست قضایی شماره 1398-5811

نشست قضایی شماره 1398-5811

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5811


کد نشست:
1398-5811

تاریخ برگزاری:
1397/02/24

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
فرآیند طرح مستقیم پرونده در دادگاه کیفری یک

پرسش:
سوال اول: باتوجه به مندرجات ماده 102قانون آیین دادرسی کیفری و ماده241 قانون مجازات اسلامی درصورت وجود ادله اثباتی بر وقوع جرایم منافی عفت بر فرض فقدان شاکی پرونده قابلیت تعقیب و رسیدگی خواهد داشت یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
پاسخ قسمت اول پرسش در نظریه اکثریت و اقلیت مشاهده نشد ولیکن به نظر فقط در فرض ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری امکان تعقیب و تحقیق مجاز است و لاغیر.

نظر اکثریت:
مطابق مواد 382 و 383 قانون آیین دادرسی کیفری در مواردی که پرونده بطورمستقیم دردادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی دادگاه حسب مورد مبادرت به صدور قرارهای موقوفی یا منع تعقیب یا قراررسیدگی می نماید که در این حالت پس از صدور قرار رسیدگی پرونده فرآیند کاملا مشابهی همچون پرونده هایی که با کیفرخواست به دادگاههای کیفری یک ارسال می گردد طی می نماید. لذا پس از وصول پرونده به دادگاههای کیفری یک اقداماتی چون معرفی وکیل تعیینی یا تسخیری برای متهم اعلام ایرادات و اعتراضات ازسوی طرفین پرونده و تهیه گزارش جامع از پرونده مطابق ماده389 قانون آیین دادرسی کیفری ضروری بوده و از این حیث هیچ تفاوتی باپرونده هایی که با کیفرخواست به دادگاههای کیفری یک ارسال می شود وجودندارد.

نظر اقلیت:
تهیه گزارش جامع از پرونده منحصر به پرونده هایی است که با کیفرخواست به دادگاه ارسال می شود و شامل پرونده های مستقیم نمی شود و باتوجه به بند پ ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر داشته دادگاه پس از رسیدگی اعتراضات حسب مورد قرارهای موقوفی یا منع تعقیب صادر می نماید ضرورتی به تهیه گزارش برای پرونده های که بطورمستقیم در دادگاه مطرح می شود وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 241 ـ در صورت نبود ادله اثبات قانونی بر وقوع جرایم منافی عفت و انکار متهم هرگونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است. موارد احتمال ارتکاب با عنف اکراه آزار ربایش یا اغفال یا مواردی که به موجب این قانون در حکم ارتکاب به عنف است از شمول این حکم مستثنی است.

مشاهده ماده 241 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM