نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/02/28

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر زرین دشت

موضوع:
نحوه رسیدگی به پرونده هایی که ورثه متوفی مکلف به پرداخت دیه می باشند.

پرسش:
چنانچه در پرونده های بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به فوت یا صدمه بدنی و یا به طور کلی در موارد مشمول دیه اگر متهم فوت کند مطابق ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری با دستور دادستان پرونده به دادگاه ارسال می شود در این فرض اولا؛ آیا نیاز به طرح دادخواست می باشد یا خیر؟ ثانیا دادگاه چه کسی را محکوم به پرداخت دیه می نماید؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 36 30 21 4 و 50 قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 20/02/1395 و لحاظ تبصره ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی در فرض مطروحه که راننده مسیول حادثه (مرتکب بزه قتل غیرعمدی در اثر بی احتیاطی در رانندگی) فوت نموده و پرونده امر منتهی به صدور قرار موقوفی تعقیب در خصوص جنبه تعزیری آن (بند الف ماده قانون اخیرالذکر) گردیده است دادسرا باید نسبت به ارسال پرونده به دادگاه کیفری صالح جهت تعیین تکلیف در خصوص پرداخت دیه اقدام نماید و در این خصوص نیازی به تقدیم دادخواست ضرر و زیان به طرفیت ورثه مرتکب نبوده و صرف تقاضای اولیای دم مقتولین حادثه مبنی بر پرداخت دیه از ماترک مرتکب کفایت می نماید و دادگاه کیفری باید نسبت به دعوت از ورثه مرتکب به منظور دفاع از دعوای مطروحه اقدام نماید. بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان زرین دشت استان فارس مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در این موارد می بایست قایل به تفکیک شویم؛ بدین توضیح که چنانچه ورثه شخص مقصر متوفی مطابق قانون مکلف به پرداخت دیه از محل ماترک هستند جهت صدور حکم به پرداخت آن می بایست دادخوست مطرح و تشریفات آیین دادرسی مدنی رعایت شود و چنانچه موضوع از موارد پرداخت دیه از بیت المال است می بایست پرونده به دستور دادستان مطابق ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه ارسال شود و دادگاه وفق ماده 487 قانون مجازات اسلامی حکم به پرداخت دیه از صندوق بیت المال صادر نماید و این تفسیر شامل مواردی که دیه بایستی از صندوق تامین خسارت های بدنی (مثل تصادف) پرداخت شود نیز می گردد و چنانچه صندوق نسبت به پرداخت دیه اقدامی ننماید مطابق تبصره 1 ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری بایستی دادخواست مطالبه دیه داد ولی پرونده از حیث کیفری مفتوح می ماند و صدور قرار منع تعقیب وجاهت قانونی ندارد.

نظر اقلیت:
در تمامی مواردی که ورثه متوفی یا بیت المال و یا صندوق خسارت های بدنی مکلف به پرداخت دیه می باشند بدون طرح دادخواست دادگاه مبادرت به صدور رای می نماید در این موارد حسب مورد قرار موقوفی تعقیب یا منع تعقیب صادر و پرونده به دادگاه ارسال می گردد و پس از دعوت از طرفین نسبت به صدور حکم اقدام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 36 ـ مرور زمان دعاوی ناشی از بیمه دو سال است و ابتدای آن از تاریخ وقوع حادثه منشا دعوی خواهد بود لکن دعاوی که قبل از اجرای این قانون در محاکم طرح شده باشد مشمول این ماده نخواهد بود. این قانون که مشتمل بر سی و شش ماده است در جلسه هفتم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و شانزده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

مشاهده ماده 36 قانون بیمه

ماده 30 ـ بیمه گر در حدودی که خسارات وارده را قبول یا پرداخت می کند در مقابل اشخاصی که مسئول وقوع حادثه یا خسارت هستند قائم مقام بیمه گذار خواهد بود و اگر بیمه گذار اقدامی کند که منافی با عقد مزبور باشد در مقابل بیمه گر مسئول شناخته می شود.

مشاهده ماده 30 قانون بیمه

ماده 21 ـ خسارات وارده از حریق که بیمه گر مسئول آن است عبارت است از: 1 ـ خسارت وارده به موضوع بیمه از حریق اگر چه حریق در نزدیکی آن واقع شده باشد. 2 ـ هر خسارت یا تنزل قیمت وارده به اموال از آب یا هر وسیله دیگری که برای خاموش کردن آتش به کار برده شده است. 3 ـ تلف شدن یا معیوب شدن مال در موقع نجات دادن آن از حریق. 4 ـ خسارت وارده به اموال بیمه شده در نتیجه خراب کردن کلی یا جزئی بناء برای جلوگیری از سرایت یا توسعه حریق.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه

ماده 4 ـ موضوع بیمه ممکن است مال باشد اعم از عین یا منفعت یا هر حق مالی یا هر نوع مسئولیت حقوقی مشروط بر اینکه بیمه گذار نسبت به بقاء آنچه بیمه می دهد ذی نفع باشد و همچنین ممکن است بیمه برای حادثه یا خطری باشد که از وقوع آن بیمه گذار متضرر می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون بیمه

ماده 487 ـ اگر شخصی به قتل برسد و قاتل شناخته نشود یا بر اثر ازدحام کشته شود دیه از بیت المال پرداخت می گردد.

مشاهده ماده 487 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM