نشست قضایی شماره 1400-8342

نشست قضایی شماره 1400-8342

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8342


کد نشست:
1400-8342

تاریخ برگزاری:
1399/06/26

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
میزان مسئولیت مدیران مدرسه در صورت ابتلای دانش آموزان به کرونا

پرسش:
با توجه به بازگشایی مدارس در صورتی که دانش آموزی به جهت بیماری کرونا صدمه ببیند یا فوت نماید و ورثه مدعی گردند که مدرسه پروتکل بهداشتی را رعایت ننموده است آیا مسیولیتی متوجه مدیر مدرسه و معلم مدرسه می باشد؟ ( فرض سوال ناظر به مقطع ابتدایی است.)

نظر هیئت عالی:
اولا: مستفاد از مواد 452 492 و 493 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و ماده 11 قانون مسیولیت مدنی مصوب 1339 معیار در ایجاد مسیولیت مدنی قابلیت انتساب نتیجه به رفتار مرتکب است و احراز مسیولیت بر مبنای این قوانین مستلزم رسیدگی قضایی است.

نظر اکثریت:
در فرض سوال چند عامل در وقوع جنایت می تواند نقش داشته باشد :

نظر اقلیت:
در مسیولیت مدنی سه رکن وجود دارد فعل زیانبار- ضرر وارد شده - احراز رابطه سببیت - در موضوع سوال دو رکن کلا مفقود است. ما با یک ویروس مواجه هستیم که علم در خصوص آن ابهام دارد. در ویروس کرونا دوران نهفتگی وجود دارد. راههای انتقال این ویروس هم مشخص نمی باشد. اگر محصلی کرونا بگیرد دلیل قطعی وجود ندارد که از مدرسه کرونا گرفته است چه بسا از راه هوا در خارج از محیط مدرسه کرونا گرفته باشد. در نتیجه وجود دو رکن یعنی ورود فعل زیانبار و رابطه سببیت منتفی است. در نتیجه مسیولیت نمی تواند متوجه مدیر مدرسه یا افراد دیگر باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 535 ـ هرگاه دو یا چند نفر با انجام عمل غیرمجاز در وقوع جنایتی به نحو سبب و به صورت طولی دخالت داشته باشند کسی که تاثیر کار او در وقوع جنایت قبل از تاثیر سبب یا اسباب دیگر باشد ضامن است مانند آنکه یکی از آنان گودالی حفر کند و دیگری سنگی در کنار آن قرار دهد و عابری به سبب برخورد با سنگ به گودال بیفتد که در این صورت کسی که سنگ را گذاشته ضامن است مگر آنکه همه قصد ارتکاب جنایت را داشته باشند که در این صورت شرکت در جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 535 قانون مجازات اسلامی

ماده 145 ـ تحقق جرایم غیر عمدی منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی و خطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود. تبصره ـ تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه غفلت عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها حسب مورد از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.

مشاهده ماده 145 قانون مجازات اسلامی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 492 ـ جنایت در صورتی موجب قصاص یا دیه است که نتیجه حاصله مستند به رفتار مرتکب باشد اعم از آنکه به نحو مباشرت یا به تسبیب یا به اجتماع آنها انجام شود.

مشاهده ماده 492 قانون مجازات اسلامی

ماده 493 ـ وجود فاصله زمانی میان رفتار مرتکب و نتیجه ناشی از آن مانع از تحقق جنایت نیست مانند فوت ناشی از انتقال عامل بیماری کشنده که حسب مورد موجب قصاص یا دیه است. حکم این ماده و ماده (492) این قانون در مورد کلیه جرایم جاری است.

مشاهده ماده 493 قانون مجازات اسلامی

ماده 11 - کارمندان دولت و شهرداریها و موسسات وابسته به آنها که به مناسبت انجام وظیفه عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی خساراتی به اشخاص وارد نمایند شخصا مسئول جبران خسارت وارده می باشند ولی هر گاه خسارات وارده مستند به عمل آنان نبوده و مربوط به نقص وسایل ادارات و یا موسسات مزبور باشد در این صورت جبران خسارت بر عهده اداره یا موسسه مربوطه است ولی در مورد اعمال حاکمیت دولت هر گاه اقداماتی که بر حسب ضرورت برای تامین منافع اجتماعی طبق قانون به عمل آید و موجب ضرر دیگری شود دولت مجبور به پرداخت خسارات نخواهد بود.

مشاهده ماده 11 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM