نشست قضایی شماره 1399-7062

نشست قضایی شماره 1399-7062

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7062


کد نشست:
1399-7062

تاریخ برگزاری:
1398/02/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
حضوری یا غیابی بودن رای در صورت عدم حضور متهم در جلسه اخذ آخرین دفاع

پرسش:
اگر متهم در جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک در برخی جلسات حاضر و دفاعیات خویش را ابراز نماید اما در جلسه اخذ آخرین دفاع حضور نیابد آیا نیازی به صدور قرار رسیدگی غیابی می باشد؟ رایی که صادر می شود حضوری است یا غیابی؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان شیراز موجه و مورد تایید است. ضمنا ملاک ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 موید این نقل می تواند باشد.

نظر اکثریت:
گرچه ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری حضور متهم و وکیل وی را در جرایم موضوع ماده 302 قانون مرقوم الزامی دانسته است اما چنانچه متهم در معیت وکیل خویش در جلسه یا جلسات دادرسی دادگاه کیفری یک حضور یافته باشند و دفاعیات خویش را بیان نموده باشند اما در جلسه ای که جهت اخذ آخرین دفاعیات وی تشکیل شده است حضور نیابد دادگاه می تواند آخرین دفاعیات را حسب ماده 399 قانون مرقوم از وکیل وی اخذ نماید و چنانچه هیچ یک از آنها در جلسه فوق حضور نیابند دادگاه بدون اخذ آخرین دفاعیات مبادرت به صدور رای می نماید چرا که آخرین دفاع حق متهم است نه تکلیف و وی با عدم حضور با وصف ابلاغ مطابق مقررات حضور نیافته است و این حق را از خویش اسقاط نموده است و رایی که صادر می گردد با توجه به مدلول ماده 406 قانون مرقوم حضوری محسوب می شود.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه وفق ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری تشکیل جلسه دادرسی دادگاه های کیفری یک جرایم موضوع ماده 302 قانون مرقوم می بایست با حضور متهم و وکیل وی باشد لهذا عدم حضور شخص متهم در هریک از جلسات دادرسی مانع از رسیدگی است و چنانچه متهم علی رغم احضار وی یا احضار از طریق کفیل یا وثیقه گذار حضور نیابد دادگاه می باید مطابق مقررات موضوع ماده 394 قانون ذکر شده مبادرت به صدور قرار نهایی نماید و پس از جری تشریفات ذکر شده مبادرت به صدور رای نماید و رای که صادر می شود غیابی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 350 ـ درصورتیکه متهم دارای وکیل باشد جز در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون و نیز در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی نیست.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 394 ـ هرگاه متهم متواری باشد یا دسترسی به وی امکان نداشته باشد و احضار و جلب او برای تعیین وکیل یا انجام تشریفات راجع به تشکیل جلسه مقدماتی یا دادرسی مقدور نباشد و دادگاه حضور متهم را برای دادرسی ضروری تشخیص ندهد به تشکیل جلسه مقدماتی مبادرت میورزد و در غیاب متهم اقدام به رسیدگی می کند مگر آنکه دادستان احضار متهم را ممکن بداند که در این صورت دادگاه پس از تقاضای دادستان مهلت مناسبی برای احضار یا جلب متهم به وی می دهد. مهلت مذکور نباید بیشتر از پانزده روز باشد. تبصره 1 ـ در هر مورد که دادگاه بخواهد رسیدگی غیابی کند باید از قبل قرار رسیدگی غیابی صادر کند. در این قرار موضوع اتهام و وقت دادرسی و نتیجه عدم حضور قید و مراتب دو نوبت به فاصله ده روز در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی آگهی می شود. فاصله بین تاریخ آخرین آگهی و وقت دادرسی نباید کمتر از یک ماه باشد. تبصره 2 ـ هرگاه متهمان متعدد و بعضی از آنان متواری باشند دادگاه نسبت به متهمان حاضر شروع به رسیدگی می نماید و در مورد غایبان به ترتیب فوق رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 394 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 339 ـ پس از ارجاع پرونده نمی توان آن را از شعبه مرجوع‏الیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد. تبصره 1 ـ رعایت مفاد این ماده در مورد شعب بازپرسی دادگاه تجدید نظر استان و شعب دیوان عالی کشور نیز الزامی است. تبصره 2 ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 263 ـ در صورتی که متهم یا وکیل وی برای اخذ آخرین دفاع احضار شود و هیچ یک از آنان بدون اعلام عذر موجه حضور نیابد بدون اخذ آخرین دفاع اتخاذ تصمیم می شود.

مشاهده ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM