نشست قضایی شماره 1399-7154

نشست قضایی شماره 1399-7154

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7154


کد نشست:
1399-7154

تاریخ برگزاری:
1398/04/03

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
قرار تامین خواسته کیفری

پرسش:
برابر ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 شاکی می تواند جهت تامین ضرر و زیان خود تقاضای صدور قرار تامین خواسته از شعبه تحقیق نماید. حال چنانچه بزه ای رخ دهد مانند خیانت در امانت که رد مال مورد حکم قرار نمی گیرد آیا موضوع مشمول ماده موصوف می گردد؟

نظر هیئت عالی:
صدور قرار تامین خواسته متوقف بر موضوع رد مال نیست زیرا ممکن است دادخواست ضرر و زیان تا قبل از ختم دادرسی تقدیم گردد نتیجتا نظریه اکثریت با ابتناء بر استنتاج مرقوم صحیح اعلام می شود.

نظر اکثریت:
مراد از عبارت ضرر و زیان مندرج در ماده اعم از ضرر و زیان ناشی از بزه های با موضوع رد مال و غیر آن است و از طرفی با توجه به تصریح قانونگذار در مواد 14 و 112 قانون آیین دادرسی کیفری امکان صدور قرار تامین خواسته فراهم است و چنانچه شخص مبادرت به ارایه دادخواست مربوط تا قبل از ختم دادرسی از سوی دادگاه ننماید به درخواست متهم رفع اثر می گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به مراتب قانونی در مورد جرایمی که با رد مال از سوی دادگاه کیفری مواجه نمی باشد امکان صدور قرار تامین خواسته فراهم نیست و مراد از ماده 112 قانون ایین دادرسی کیفری صرفا دادگاه را شامل می شود نه دادسرا.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 107 ـ شاکی می تواند تامین ضرر و زیان خود را از بازپرس بخواهد. هرگاه این تقاضا مبتنی بر ادله قابل قبول باشد بازپرس قرار تامین خواسته صادر می کند. تبصره ـ چنانچه با صدور قرار تامین خواسته اموال متهم توقیف شود بازپرس مکلف است هنگام صدور قرار تامین کیفری این موضوع را مدنظر قرار دهد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 112 ـ در مواردی که مطالبه خواسته به تقدیم دادخواست نیاز دارد چنانچه شاکی تا قبل از ختم دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را به دادگاه کیفری تقدیم نکند به درخواست متهم از قرار تامین خواسته رفع اثر می شود.

مشاهده ماده 112 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM