نشست قضایی شماره 1400-8575

نشست قضایی شماره 1400-8575

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8575


کد نشست:
1400-8575

تاریخ برگزاری:
1399/04/04

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر خرمدره

موضوع:
نسخ عوامل مشدده ماده 621 فصل تعزیرات

پرسش:
با توجه به تصویب بند پ ماده 1 قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری آیا عوامل مشدده (در خصوص افراد کمتر از 15 سال تمام شمسی و آدم ربایی بوسیله خودرو) مندرج در ماده 621 فصل تعزیرات همچنان به قوت خود باقی است یا اینکه نسخ ضمنی شده است؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری نسبت به عوامل مشدده مجازات تصمیمی اتخاذ نشده و عوامل مشدده همچنان به شرح ماده 621 ق.م اسلامی مصوب سال 75 پابرجاست.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه بند پ ماده 1 قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری ملاک جدیدی برای تعیین مجازات در آدم ربایی مقرر نموده است و در مقام تغییر مجازات در صورتی که اراده بر ابقاء عوامل مشدده بود می بایست صراحتا ذکر می نمود ولی مجازات را به دو بخش عنف و تهدید یا غیر آن تقسیم نموده است در نتیجه اولا بنا بر اطلاق بند پ ماده موصوف و عدم تقیید آن به عوامل مشدده (در خصوص افراد کمتر از 15 سال تمام شمسی و آدم ربایی بوسیله خودرو) ثانیا در مقام شک اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری ثالثا در مقام شک تفسیر به نفع متهم اقتضاء دارد که اطلاق بند پ موصوف ناسخ ضمنی عوامل مشدده جرم آدم ربایی باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه بند پ ماده 1 قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری صرفا در مقام مقرر نمودن تفاوت مجازات تهدید و عنف با غیر آن بوده و از جهت عوامل مشدده ساکت است و در صورتی که اراده بر نسخ عوامل مشدده داشته می بایست صراحتا ذکر می نمود در نتیجه عام موخر نمی تواند ناسخ خاص مقدم باشد و عوامل مشدده (در خصوص افراد کمتر از 15 سال تمام شمسی و آدم ربایی بوسیله خودرو) همچنان مجری می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 1 - مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده مصوب ۲/۳/۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدي به شرح زیر کاهش يافته یا تبدیل می شود: الف- مجازات حبس موضوع ماده (۶۱۴) قانون(به استثناي تبصره آن) به حبس درجه شش؛ ب- مجازات حبس موضوع ماده (۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتكاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه پنج. پ- تبصره ماده (۶۲۱) قانون، نسخ و در مورد شروع به جرم آن مطابق ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ عمل می‌شود. ت- مجازات حبس موضوع ماده (۶۷۷) قانون، در صورتي كه ميزان خسارت‌وارده يكصد ميليون (۱۰۰,۰۰۰.۰۰۰) ريال يا كمتر باشد به جزاي نقدي تا دو برابر معادل خسارت‌وارده. ث- مجازات حبس موضوع ماده (۶۸۴) قانون به حبس درجه شش. ج- مجازات موضوع مواد (۶۰۸) و (۶۹۷) قانون به جزاي نقدي درجه شش.

مشاهده ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 4 ـ اصل برائت است. هرگونه اقدام محدودکننده سالب آزادی و ورود به حریم خصوصی اشخاص جز به حکم قانون و با رعایت مقررات و تحت نظارت مقام قضایی مجاز نیست و در هر صورت این اقدامات نباید به گونهای اعمال شود که به کرامت و حیثیت اشخاص آسیب وارد کند.

مشاهده ماده 4 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 621 - اگر مال ودیعه قهرا از امین گرفته شود و مشارالیه قیمت یا چیز دیگری به جای آن اخذ کرده باشد باید آن چه را که در عوض گرفته است به امانتگذار بدهد ولی امانتگذار مجبور به قبول آن نبوده و حق دارد مستقیما به قاهر رجوع کند.

مشاهده ماده 621 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM