نشست قضایی شماره 1400-8560

نشست قضایی شماره 1400-8560

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8560


کد نشست:
1400-8560

تاریخ برگزاری:
1399/06/19

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر نی ریز

موضوع:
بررسی تکلیف دادسرا در فرض دستگیری سارق بدون شناسایی شاکی

پرسش:
مرجع انتظامی سارقی را دستگیر کرده و طی گزارش به دادسرا اعلام نموده است. شاکی (مال باخته) شناسایی نشده است و موضوع مشمول ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری می باشد یعنی سارق فاقد سابقه کیفری می باشد و ارزش مال مسروقه نیز کم تر از بیست میلیون تومان می باشد که در این فرض قابل گذشت محسوب می شود و شکایت شاکی ضروری می باشد؛ تکلیف دادسرا چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه اعلام شکایت شاکی در جرایم قابل گذشت از موانع تعقیب کیفری است با استفاده از ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری که قید شده به جهات قانونی متهم قابل تعقیب نیست قرار موقوفی تعقیب صادر می گردد.

نظر اکثریت:
ضابط نسبت به تکلیف خود در خصوص دستگیری متهم اقدام نموده است ولیکن نسبت به گزارش ضابطین علیه سارق بایستی به دلیل فقدان ادله کافی (درواقع یکی از ادله وقوع جرم شکایت شاکی می باشد) قرار منع تعقیب صادر نمود و در این فرض اگر مالباخته بعدا شناسایی شد می تواند شکایت کند.

نظر اقلیت:
چون شاکی خصوصی شناسایی نشده است؛ بایست قاضی دادسرا دستور بایگانی کردن پرونده را بدهد و در واقع پرونده با یک دستور مختومه و بایگانی می شود و نمی توان قرار نهایی صادر نمود. همچنین مواد موقوفی تعقیب در ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری احصا گردیده و موضوع مشمول موارد موقوفی تعقیب نیز نمی باشد.

نظر ابرازی:
به موجب بند پ ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری که ذکر نموده چنانچه متهم به علت دیگری قابل تعقیب نباشد بایستی قرار موقوفی تعقیب صادر نمود لذا در این فرض بایستی قرار موقوفی تعقیب صادر نمود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

ماده 383 ـ در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود پس از پایان تحقیقات مقدماتی چنانچه عمل انتسابی جرم محسوب نشود یا ادله کافی برای انتساب جرم به متهم وجود نداشته باشد و یا به جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد دادگاه حسب مورد قرار منع یا موقوفی تعقیب و در غیر اینصورت قرار رسیدگی صادر می کند.

مشاهده ماده 383 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM