نشست قضایی شماره 1397-2965

نشست قضایی شماره 1397-2965

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-2965


کد نشست:
1397-2965

تاریخ برگزاری:
1396/09/02

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر خلخال

موضوع:
امکان صدور قرار منع تعقیب توسط دادگاه

پرسش:
آیا با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 خصوصا ماده 79 قانون مارالبیان امکان صدور قرار ترک تعقیب توسط دادگاه نیز وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در جرایم تعزیری درجه 7 و 8 که مستقیما در دادگاه مطرح میشود امکان استفاده از ظرفیت قانونی ماده 79 ق.آ.د کیفری در دادگاه با شرایط مربوط فاقد منع قانونی است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه جرایم تعزیری درجه و 7 و 8 در صلاحیت دادگاه می باشد و تمامی اختیارات دادسرا به نوعی در خصوص این جرایم در مرحله تحقیقات و صدور رای برای دادگاه نیز لحاظ شده است لذا با رعایت مواد 340 و 341 و 79 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادگاه نیز می تواند قرار ترک تعقیب صادر نماید چرا که در جرایم تعزیری 7 و 8 قاضی دادگاه همان مواردی را که در دادسرا صورت می گیرد از جمله تحقیقات و احضار و صدور قرارهای اعدادی و قرار نهایی می باشد انجام می دهد.

نظر اقلیت:
در ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قانونگذار صراحتا صدور قرار ترک تعقیب را توسط دادستان و قبل از صدور کیفرخواست بیان نموده است و هیچگونه اشاره ای به دادگاه کیفری دو نشده است و فلسفه رسیدگی به جرایم با درجات تعزیری 7 و 8 تسریع در رسیدگی می باشد لذا قانونگذار قرار ترک تعقیب را برای دادگاه شناسایی نکرده است و و شکایت مجدد ناشی از قرار ترک تعقیب با فلسفه تسریع در رسیدگی در دادگاه منافات دارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ در جرایم قابل گذشت شاکی می تواند تا قبل از صدور کیفرخواست درخواست ترک تعقیب کند. در این صورت دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یکبار تا یکسال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.

مشاهده ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM