نشست قضایی شماره 1400-8041

نشست قضایی شماره 1400-8041

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8041


کد نشست:
1400-8041

تاریخ برگزاری:
1398/10/23

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
حق اعتراض به قرار بازداشت موقت

پرسش:
آقای الف به عنوان متهم در شعبه بازپرسی تحت قرار بازداشت موقت می باشد با انقضای مهلت بازداشت موقت و به جهت رفع ضرورت بازداشت موقت بازپرس قرار بازداشت موقت را فک و تبدیل به وثیقه می نماید اگر متهم قادر به تودیع وثیقه در این درجه نباشد آیا قرار وثیقه یاد شده قابل اعتراض می باشد؟

نظر هیئت عالی:
هرچند قرار وثیقه در مقام تبدیل قرار بازداشت موقت صادر گردیده و مقام صادر کننده در موقعیت تخفیف قرار بوده معهذا چون همین قرار منتهی به بازداشت گردیده حق اعتراض متهم محفوظ است و در خصوص عمل مدیر دفتر رکن مادی ماده 540 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات تحقق یافته است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان اعلام داشته ابقای قرار تامین کیفری قابل اعتراض از سوی متهم است ولی اشاره ای به قابل اعتراض بودن فک یا تخفیف قرار بازداشت موقت نکرده است و با عنایت به اینکه ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری قرارهای قابل اعتراض را مشخص نموده و اشاره ای به فک یا تخفیف قرار ننموده است لذا با توجه به اینکه قاضی در مقام تخفیف قرار وثیقه صادر نموده چنین قراری قابل اعتراض نمی باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اصل قرار وثیقه منتهی به بازداشت متهم بر اساس ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری قابل اعتراض است در مقام تخفیف نیز چنین قراری از سوی متهم قابل اعتراض است اصل تفسیر به نفع متهم نیز موید این دیدگاه است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 539 ـ هرگاه مجنی علیه در اثر سرایت صدمه یا صدمات غیرعمدی فوت نماید یا عضوی از اعضای او قطع شود یا آسیب بزرگتری ببیند به ترتیب ذیل دیه تعیین می شود: الف ـ در صورتی که صدمه وارده یکی باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود. ب ـ در صورت تعدد صدمات چنانچه مرگ یا قطع عضو یا آسیب بیشتر در اثر سرایت تمام صدمات باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود و اگر مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر در اثر سرایت برخی از صدمات باشد دیه صدمات مسری در دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر تداخل می کند و دیه صدمات غیرمسری جداگانه محاسبه و مورد حکم واقع می شود.

مشاهده ماده 539 قانون مجازات اسلامی

ماده 540 ـ هرگاه صدمه وارده عمدی باشد و نوعا کشنده یا موجب قطع عضو یا آسیب بیشتر نباشد لکن اتفاقا سرایت کند علاوه بر حق قصاص یا دیه نسبت به جنایت عمدی کمتر حسب مورد دیه جنایت بیشتر نیز باید پرداخت شود مانند اینکه شخصی عمدا انگشت دیگری را قطع کند و اتفاقا این قطع سرایت کند و موجب فوت مجنی علیه یا قطع دست او گردد علاوه بر حق قصاص یا دیه انگشت حسب مورد دیه نفس یا دیه دست مجنی علیه نیز باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 540 قانون مجازات اسلامی

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM