نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/08/11

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
دستور رفع نقص تحقیق پس از تعیین وقت رسیدگی

پرسش:
با توجه به ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری که دادگاه قبل از تعیین وقت رسیدگی ظرف مدت یکماه باید درخصوص صلاحیت خود و نیز نقص تحقیقات تصمیم گیری نماید در صورت تعیین وقت رسیدگی در دادگاه کیفری آیا دادگاه می تواند مجددا پرونده را جهت رفع نقص تحقیقات به دادسرا ارسال نماید؟

نظر هیئت عالی:
تکلیف مقرر در ماده ی 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مبنی بر این که دادگاه حداکثر ظرف یک ماه پرونده را بررسی و در صورتی که تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات نماید ضابطه ای است برای نظام مند شدن دادرسی که عدم رعایت آن از سوی دادگاه نقض مقررات قانونی محسوب می شود اما درصورت عدم رعایت این مهلت و ارسال پرونده بعد از آن به دادسرا جهت تکمیل تحقیقات قبلی یا انجام تحقیقاتی که پس از مهلت فوق حادث شده است به لحاظ این که تحقیقات مقدماتی از وظایف ذاتی دادسرا است دادسرا مکلف به انجام تحقیقات مورد نظر دادگاه است.

نظر اکثریت:
مواد 340 و 341 و 342 دلالت بر این ندارد که در صورت تعیین وقت رسیدگی در دادگاه کیفری دادگاه حق اعاده پرونده به دادسرا جهت تکمیل تحقیقات را ندارد همانطور که در ماده 341 نیز تصریح شده است : ((چنانچه موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات دادگاه کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند.)) بنابراین پاسخ سوال مثبت است.

نظر اقلیت:
ماده 342 قانون مذکور صراحت دارد بر اینکه در غیر از موارد ماده 340 و 341 دادگاه می بایست با تعیین وقت رسیدگی اقدام به رسیدگی نماید. دادگاه قبل از تعیین وقت رسیدگی باید نواقص پرونده را ملاحظه و دستور مقتضی صادر کند و نمی توان وقت نامحدود برای دادگاه در این خصوص درنظر گرفت. در مورد تحقیقات ناقص در صورت تعیین وقت رسیدگی دادگاه می بایست خود اقدام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM