نشست قضایی شماره 1398-5718

نشست قضایی شماره 1398-5718

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5718


کد نشست:
1398-5718

تاریخ برگزاری:
1397/07/04

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر تربت جام

موضوع:
مرجع رسیدگی به اعتراض به قرار تامین ترکیبی منتهی به بازداشت

پرسش:
مرجع رسیدگی به اعتراض به قرارهای تامین ترکیبی منتهی به بازداشت اصداری دراجرای ذیل ماده 218 قانون آیین دادرسری کیفری راجع به اتهامات متعدد منتسبه به متهم واحد در صلاحیت های ذاتی دادگاههای مختلف کجاست ؟ ومحاسبه مواعد مندرج در ماده 242 قانون مارالاشاره چگونه خواهد بود ؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 218 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 برای اتهامات متعدد یک قرار تامین صادر می شود مگر آنکه جرایم ارتکابی در صلاحیت مراجع مختلف قضایی با صلاحیت ذاتی متفاوت باشد که در این صورت برای اتهامات موضوع صلاحیت هر دادگاه قرار تامین متناسب و مستقل و مرجع اعتراض هر کدام دادگاه مربوطه است و محاسبه مواعد مقرر در ماده 242 قانون مذکور بر حسب هر قراری مستقلا منظور خواهد شد.

نظر اکثریت:
به دلالت ماده 314 و تبصره ذیل آن از قانون یاد شده هرگاه شخص متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به برخی در صلاحیت کیفری یک و رسیدگی به برخی دیگر در صلاحیت کیفری دو یا اطفال و نوجوانان باشد دادگاه کیفری یک صلاحیت اضافی در رسیدگی به تمام جرایم منتسبه را خواهد داشت و ازاین حیث نیازی به اصدار قرارهای تامین مستقل نبوده و قاعدتا مرجع رسیدگی به اعتراض به قرار تامین منتهی به بازداشت نیز محاکم کیفری یک خواهد بود. درخصوص مواعد مقرر درماده 242 نیز توجها به صلاحیت دادگاه کیفری یک در رسیدگی به کلیه اتهامات و صدور قرار تامین واحده مواعد بصورت 2 ماهه محاسبه می شود. اما چنانچه متهم به ارتکاب جرایم متعدد در صلاحیت محاکم کیفری یک یا دو و انقلاب و نظامی باشد ضرورت قانونی اصدار قرارهای تامین مستقل پایدار بوده و حسب صلاحیت ذاتی مرجع رسیدگی به اعتراض مشخص می شود البته این مهم در احتساب مواعد نیز مدنظر بوده و براساس مجازات قانونی و شمول بندهای الف ب پ و ت ماده 302 و سایر جرایم می بایست اظهار نظر گردد.

نظر اقلیت:
ماده 314 وتبصره 1 ذیل آن ناظر به دادگاه بوده و در دادسرا می بایست ضمن اصدار قرار های تامین مستقل مراجع صالح به رسیدگی به اعتراض را بر همین اساس تعیین نمود و البته احتساب مواعد نیز بصورت جداگانه انجام خواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 218 ـ برای اتهامات متعدد متهم قرار تامین واحد صادر می شود مگر آنکه رسیدگی به جرایم ارتکابی در صلاحیت ذاتی دادگاههای مختلف باشد که در این صورت برای اتهامات موضوع صلاحیت هر دادگاه قرار تامین متناسب و مستقل صادر می شود.

مشاهده ماده 218 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM