نشست قضایی شماره 1398-5793

نشست قضایی شماره 1398-5793

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5793


کد نشست:
1398-5793

تاریخ برگزاری:
1397/05/25

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر شهر جدید هشتگرد

موضوع:
اجرای حدود در زمان بیماری محکوم علیه

پرسش:
در خصوص اجرای حکم جرایم تعزیری نسبت به محکومان کیفری که مبتلا به بیماری جسمی یا روانی باشند چنانچه امیدی به بهبودی بیمار نباشد مجازات ایشان مطابق ماده 502 از قانون آیین دادرسی کیفری به مجازات مناسب دیگری تبدیل می گردد حال اگر در جرایم حدی مانند شلاق در جرم و شرب خمر حسب گزارش پزشکی قانونی عدم تحمل شلاق توسط محکوم علیه اعلام شود و اینکه امیدی به بهبود نمی باشد آیا حکمی وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد در خصوص موضوع با مراجعه به متون فقهی بتوان در خصوص حدود در مانحن فیه به صورت ضغث واحد حد مقرر شده را اجرا نمود. نظریه اکثریت با این مبنا تایید می گردد.

نظر اکثریت:
ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری فقط تعزیرات را مدنظر قرار داده ولی در مورد حدود باید گفت اصول حاکم بر حدود جدای از اصول حاکم بر مجازات ها و حقوق جزاست و شرایط خاص خود را دارد در مورد جنون تبصره ماده 150 قانون مجازات عنوان نموده: «جنون حین اجرا مانع اجرای حد نیست» لذا ما می توانیم این را وحدت ملاک گرفته و عنوان نماییم که مرض جسمی و روانی مانع اجرای حد نمی شود. اما به فقه مراجعه می نماییم که «ضغث» هست و در ماده 94 قانون مجازات 1370 هم به آن اشاره شده و بیان می دارد هرگاه امید به بهبودی نباشد در فقه اجازه به اجرای حکم داده شده است ماده 219 قانون مجازات اسلامی هم که عنوان می کند قابل تبدیل نیست و فقط توبه و عفو است و در اینجا هم می توان برداشت کرد که می توان حکم را اجرا کرد اما ماده 485 قانون مجازات اسلامی دو قاعده را بیان می کند که قاعده اول این است که هرکسی را حد یا قصاص بکشد خونش هدر است (من قتل حد او قصاص فهدر) قاعده دوم هم می گوید (من قتل التعزیر.. ...دیه با بیت المال است) و این نشان می دهد حد در بیماری جسمی یا روانی قابل تبدیل نیست ولی بر اساس منابع فقهی و روایات می تواند قابل تعویق باشد.

نظر اقلیت:
مواد 501 به بعد قانون آیین دادرسی کیفری صرف نظر از اینکه اجرای حکم شلاق را در بند پ به صورت کلی بیان کرده ماده 150 هم تعلیق و تعدیل اجرای مجازات تعزیری را عنوان کرده و از حدود صحبتی نکرده است ولی در ماده 150 قانون مجازات اسلامی عنوان نموده: «هرگاه مرتکب به یکی از جرایم موجب حد پس از صدور حکم دچار جنون شود حد ساقط نمی شود.» و دیگری ماده 219 قانون مجازات اسلامی است که ماده اصلی و مبنای ماست و می گوید: «دادگاه نمی تواند کیفیت نوع و میزان حدود شرعی را تغییر یا مجازات را تقلیل دهد یا تبدیل یا ساقط نماید. این مجازات ها تنها از طریق توبه و عفو به کیفیت مندرج در این قانون قابل سقوط تقلیل یا تبدیل است.»

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 114 ـ در جرایم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود حد از او ساقط می گردد. همچنین اگر جرایم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست نماید. تبصره 1 ـ توبه محارب قبل از دستگیری یا تسلط بر او موجب سقوط حد است. تبصره 2 ـ در زنا و لواط هرگاه جرم به عنف اکراه و یا با اغفال بزه دیده انجام گیرد مرتکب درصورت توبه و سقوط مجازات به شرح مندرج در این ماده به حبس یا شلاق تعزیری درجه شش یا هر دوی آنها محکوم می شود.

مشاهده ماده 114 قانون مجازات اسلامی

ماده 140 ـ مسوولیت کیفری در حدود قصاص و تعزیرات تنها زمانی محقق است که فرد حین ارتکاب جرم عاقل بالغ و مختار باشد به جز در مورد اکراه بر قتل که حکم آن در کتاب سوم «قصاص» آمده است.

مشاهده ماده 140 قانون مجازات اسلامی

ماده 219 ـ دادگاه نمی تواند کیفیت نوع و میزان حدود شرعی را تغییر یا مجازات را تقلیل دهد یا تبدیل یا ساقط نماید. این مجازات ها تنها از طریق توبه و عفو به کیفیت مقرر در این قانون قابل سقوط تقلیل یا تبدیل است.

مشاهده ماده 219 قانون مجازات اسلامی

ماده 485 ـ هرگاه محکوم به قصاص عضو یا تعزیر یا حد غیرمستوجب سلب حیات در اثر اجرای مجازات کشته شود یا صدمه ای بیش از مجازات مورد حکم به او وارد شود چنانچه قتل یا صدمه عمدی یا مستند به تقصیر باشد مجری حکم حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می شود. در غیر این صورت در مورد قصاص و حد ضمان منتفی است و در تعزیرات دیه از بیت المال پرداخت می شود. تبصره ـ چنانچه ورود آسیب اضافی مستند به محکوم علیه باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 485 قانون مجازات اسلامی

ماده 150 ـ هرگاه مرتکب جرم در حین ارتکاب مجنون باشد یا در جرایم موجب تعزیر پس از وقوع جرم مبتلا به جنون شود چنانچه جنون و حالت خطرناک مجنون با جلب نظر متخصص ثابت و آزاد بودن وی مخل نظم و امنیت عمومی باشد به دستور دادستان تا رفع حالت خطرناک در محل مناسب نگهداری می شود. شخص نگهداری شده یا خویشاوندان او میتوانند در دادگاه به این دستور اعتراض کنند که در این صورت دادگاه با حضور معترض موضوع را با جلب نظر کارشناس در جلسه اداری رسیدگی می کند و با تشخیص رفع حالت خطرناک در مورد خاتمه اقدام تامینی و در غیر این صورت در تایید دستور دادستان حکم صادر می کند. این حکم قطعی است ولی شخص نگهداری شده یا خویشاوندان وی هرگاه علائم بهبود را مشاهده کردند حق اعتراض به این حکم را دارند. این امر مانع از آن نیست که هرگاه بنا به تشخیص متخصص بیماری های روانی مرتکب درمان شده باشد برحسب پیشنهاد مدیر محل نگهداری او دادستان دستور خاتمه اقدام تامینی را صادر کند. تبصره 1 ـ هرگاه مرتکب یکی از جرایم موجب حد پس از صدور حکم قطعی دچار جنون شود حد ساقط نمی شود. در صورت عارض شدن جنون قبل از صدور حکم قطعی در حدودی که جنبه حق اللهی دارد تعقیب و محاکمه تا زمان افاقه به تاخیر میافتد. نسبت به مجازات هایی که جنبه حق الناسی دارد مانند قصاص و دیه و همچنین ضرر و زیان ناشی از جرم جنون مانع از تعقیب و رسیدگی نیست. تبصره 2 ـ قوه قضاییه موظف است مراکز اقدام تامینی را در هر حوزه قضایی برای نگهداری افراد موضوع این ماده تدارک ببیند. تا زمان شروع به کار این اماکن قسمتی از مراکز روان درمانی بهزیستی یا بیمارستانی موجود به این افراد اختصاص داده می شود.

مشاهده ماده 150 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM