نشست قضایی شماره 1400-8073

نشست قضایی شماره 1400-8073

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8073


کد نشست:
1400-8073

تاریخ برگزاری:
1397/07/11

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بم

موضوع:
بررسی نقض رای صادره از شورای حل اختلاف در صورت عدم صلاحیت رسیدگی شورا

پرسش:
چنانچه پرونده ای در صلاحیت شورای حل اختلاف نباشد اشتباها به آن مرجع ارسال گردیده و مرجع مزبور بدون توجه به صلاحیت مبادرت به صدور رای نموده است و حال شخص ثالث که یکی از ارگانهای دولتی است به رای اصداری مرجع غیر صالح اعتراض نموده است؛ در خصوص رسیدگی به اعتراض ثالث پرونده مذکور آیا دادگاه صلاحیت دارد یا شورای حل اختلاف ؟ در صورتی که مرجع صادر کننده رای اولی صالح به اصل پرونده باشد و ارگان دولتی به عنوان معترض ثالت وارد شود در این فرض شورا بایستی رسیدگی کند یا دادگاه؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال اعتراض ثالث به مرجع صادر کننده رای قطعی ( شورای حل اختلاف) تقدیم می شود چنانچه اعتراض را وارد دانسته و خود را صالح به رسیدگی ( به لحاظ فقدان صلاحیت ذاتی) نداند با نقض رای قرار بر عدم صلاحیت صادر می نماید در صورتی که اعتراض را نپذیرد معترض نسبت به تصمیم اخیر شورای حل اختلاف به استناد قسمت اخیر و تبصره 2 ماده 27 قانون شورای حل اختلاف اقدام خواهد شد در هر حال رای اخیر قاضی شورای حل اختلاف به استناد ماده مذکور در دادگاه عمومی (حقوقی) قابل اعتراض و رسیدگی می باشد.

نظر اکثریت:
چون شورا در موضوع سابق صلاحیت رسیدگی نداشته بدوا بایستی نسبت به آن از طرق قانونی مثلا ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری نقض گردد و در مرجع صالح اتخاذ تصمیم گردد و سپس نسبت به پرونده معترض ثالث ارگان دولتی و مرجع صالح به آن تعین و تکلیف نمود.

نظر اقلیت:
هرچند که طبق قانون شورای حل اختلاف این مرجع صلاحیت رسیدگی به دعاوی ارگان های دولتی را ندارد لیکن به این دلیل که رای آن مرجع قطعی گردیده لذا بایستی در همان مرجع جهت بررسی اعتراض ثالث ارگان دولتی اقدامات قانونی به عمل آید حتی در صورتی که شورا بدون توجه به صلاحیت رای سابق را صادر نموده است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ دعاوی زیر حتی با توافق طرفین قابل طرح در شورا نیست: الف ـ اختلاف در اصل نکاح اصل طلاق فسخ نکاح رجوع نسب ب ـ اختلاف در اصل وقفیت وصیت تولیت پ ـ دعاوی راجع به حجر و ورشکستگی ت ـ دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی ث ـ اموری که به موجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قضائی غیردادگستری می‏باشد.

مشاهده ماده 10 قانون شورای حل اختلاف

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 417 - اگر درخصوص دعوایی رایی صادره شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM