نشست قضایی شماره 1400-7758

نشست قضایی شماره 1400-7758

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7758


کد نشست:
1400-7758

تاریخ برگزاری:
1398/09/07

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
اعاده دادرسی در خصوص تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر

پرسش:
فردی در دادگاه بدوی علی رغم اینکه مجازات عمل ارتکابی او حبس و شلاق بوده ولی به موجب حکم دادگاه صرفا به مجازات حبس محکوم شده است و در مرحله تجدیدنظرخواهی با نظر دادگاه مجازات شلاق نیز اضافه و نهایتا رای بدوی تایید گردیده است. محکوم علیه به جهت تشدید مجازات در این مرحله درخواست اعاده دادرسی نموده که دیوانعالی کشور نیز با این استدلال که مجازات در مرحله تجدیدنظر تشدید شده است اعاده دادرسی را تجویز نموده است. دادگاه تجدیدنظر شعبه هم عرض با بررسی پرونده اتهامی را متوجه متهم نمی داند. حال آیا می تواند برای کل موضوع رای برایت صادر نماید؟ و یا اینکه چون مورد اعاده دادرسی در خصوص تشدید مجازات (شلاق) بوده صرفا مجاز به اظهارنظر در آن خصوص می باشد؟

نظر هیئت عالی:
اگر چه ظاهرا قانون در ماده 480 قانون آیین دادرسی کیفری تصریح به همان قسمت نقض کرده است مع الوصف چنانچه قاضی به برایت متهم برسد با توجه به اصول دادرسی عادلانه منعی در جهت تبریه متهم نمی باشد زیرا اعاده دادرسی به معنی اصلاح حکم نیست اگر چه در موضوع سوال عمل دادگاه تجدید نظر تشدید محسوب نمی شود نتیجتا نظریه اقلیت صحیح اعلام می گردد.

نظر اکثریت:
ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری جهات دادرسی را بیان داشته و این جهات می بایست رعایت شوند و با اطلاق ماده 480 قانون مذکور که صراحتا اعلام داشته است: «... در صورتی که درخواست اعاده دادرسی راجع به قسمتی از حکم باشد فقط همان قسمت نقض یا اصلاح می شود» در فرض سوال نیز با توجه به اینکه درخواست اعاده دادرسی از طرف محکوم علیه صرفا در خصوص تشدید مجازات (شلاق) بوده است دادگاه تجدیدنظر هم عرض فقط مجاز به اظهارنظر درآن مورد بوده و مجوزی برای ورود به کل موضوع را نخواهد داشت.

نظر اقلیت:
ماده 480 آیین دادرسی کیفری زمانی اطلاق دارد که موضوع قابل تفکیک باشد و مشمول فرض سوال نخواهد بود. همچنین مطابق بند (ب) ماده 455 قانون مذکور و با لحاظ اجرای عدالت و اصل استقلال قضایی و تجویز اعاده دادرسی توسط دیوان دادگاه تجدیدنظر می تواند به کل موضوع ورود کرده و چون با بررسی پرونده اتهامی را متوجه متهم نمی داند برای کل موضوع حکم برایت صادر نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 480 ـ هرگاه دادگاه پس از رسیدگی ماهوی درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص دهد حکم مورد اعاده دادرسی را نقض و حکم مقتضی صادر می کند. در صورتی که درخواست اعاده دادرسی راجع به قسمتی از حکم باشد فقط همان قسمت نقض یا اصلاح می شود. حکم دادگاه از حیث تجدید نظر یا فرجام خواهی تابع مقررات مربوط است.

مشاهده ماده 480 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM