نشست قضایی شماره 1397-4731

نشست قضایی شماره 1397-4731

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4731


کد نشست:
1397-4731

تاریخ برگزاری:
1396/07/18

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر مرودشت

موضوع:
مسئول پرداخت دیه در فرض ایراد صدمه توسط طفل غیرممیز در صورتی که میزان صدمات وارده کمتر از موضحه باشد.

پرسش:
چنانچه طفل غیر ممیزی توسط طفل غیر ممیز دیگری مصدوم گردیده و میزان صدمات وارده به وی کمتر از موضحه باشد مسیولیت پرداخت به عهده چه شخصی می باشد؟ و آیا شخص بزه دیده می بایست با طرح دعوای کیفری دیه را مطالبه نماید یا از طریق اقامه دعوای حقوقی؟

نظر هیئت عالی:
در فرض مطروحه در خصوص پرداخت دیه با لحاظ مواد 452 و 467 قانون مجازات اسلامی 1392 چنانچه مطابق مقررات خود طفل مسیول پرداخت آن باشد با اخذ دفاع از ولی یا سرپرست قانونی وی دادگاه اطفال مبادرت به صدور حکم مقتضی می نماید و چنانچه عاقله طفل مسیول پرداخت دیه باشد مطابق مقررات تبصره 2 ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 اقدام می شود.

نظر اتفاقی:
مستفاد از ماده 452 قانون مجازات اسلامی که آثار ضمان و مسیولیت مدنی را بر دیه بار نموده است و مطابق با ماده 92 قانون مجازات اسلامی که ممکن است فردی مسیولیت کیفری نداشته باشد ولی مسیولیت پرداخت دیه را داشته باشد و همچنین با وحدت ملاک از ماده 470 قانون مجازات اسلامی هر چند طفل مسیولیت کیفری ندارد لیکن به دلیل ماهیت خاص دیه که نمی توان آن را مجازات صرف قلمداد نمود و ذو جنبتین می باشد می توان دیه را از اموال طفل صغیر استیفاء نمود و مرجع کیفری می تواند نسبت به این امر اتخاذ تصمیم نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 470 ـ در صورتی که مرتکب دارای عاقله نباشد یا عاقله او به دلیل عدم تمکن مالی نتواند دیه را در مهلت مقرر بپردازد دیه توسط مرتکب و در صورت عدم تمکن از بیت المال پرداخت می شود. در این مورد فرقی میان دیه نفس و غیر آن نیست.

مشاهده ماده 470 قانون مجازات اسلامی

ماده 467 ـ عاقله مکلف به پرداخت دیه جنایت های کمتر از موضحه نیست هرچند مرتکب نابالغ یا مجنون باشد. تبصره ـ هرگاه در اثر یک یا چند ضربه خطایی صدمات متعددی بر یک یا چند عضو وارد آید ملاک رسیدن به دیه موضحه دیه هر آسیب به طور جداگانه است و برای ضمان عاقله رسیدن دیه مجموع آنها به دیه موضحه کافی نیست.

مشاهده ماده 467 قانون مجازات اسلامی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 92 ـ در جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا هر ضمان مالی دیگری است دادگاه اطفال و نوجوانان مطابق مقررات مربوط به پرداخت دیه و خسارت حکم می کند.

مشاهده ماده 92 قانون مجازات اسلامی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM